NIJE PROGLAŠENA EPIDEMIJA: Od malih boginja u Vranju obolelo još dvoje
Foto: Kurir/T.Stamenković

POTVRĐENO

NIJE PROGLAŠENA EPIDEMIJA: Od malih boginja u Vranju obolelo još dvoje

Društvo -

VRANJE - U Vranju su registrovana dva slučaja oboljevanja od malih boginja. Prisustvo morbila potvrđeno je kod desetogodišnje devojčice iz Ćukovca i tridesetsedmogodišnje žene iz Vranjske Banje.

Rezultati analiza Instituta „Torlak“ potvrdili su prisustvo morbila, rečeno je Kuriru u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

foto: Kurir/T.Stamenković

“Devojčica je bila na pregledu sa roditeljima na Dečijoj klinici u Nišu, a druga obolela osoba je žena koja je ležala sa detetom na klinici u Nišu, gde već ima epidemije morbila. Dete je imalo lakšu kliničku sliku dok je žena nakon bolničkog lečenja puštena kući, njihovo zdravstveno stanje je dobro ”, navode u toj zdravstvenoj ustanovi.

Epidemiolog doktor Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju napominje da na teritoriji Vranja nije proglašena epidemija.

“U Vranju su otkrivena tri sumnjiva slučaja na morbile kod dece, od kojih je jedan slučaj odbačen, a dva treba da se ispitaju i uzorci pošalju na Torlak”, napominje doktor Stanković.

Jedno dete je predškolskog, a drugo školskog uzrasta. I dalje su na snazi mere pooštrenog nadzora. U sкlаdu sа njima se intеnzivnо sprоvоdi vакcinаciја svih nеvакcinisаnih i nеpоtpunо vакcinisаnih оsоbа uzrаstа оd godinu dana dо nаvršеnih 14 gоdinа.

foto: Profimedia

Prema rečima doktora Stankovića ukupno je sedam registrovanih slučajeva malih boginja u Pčinjskom okrugu, dva registrovana slučaja malih boginja su u Vranju, tri u Preševu i dve obolele osobe su u Bujanovcu gde je proglašena epidemija morbila.

“Pooštrene mere podrazumevaju svakodnevno izveštavanje službe epidemiologije vranjskog Zavoda o sumnji na oboljevanje od morbila. Vrši se što hitnija izolacija obolelih i lečenje, jer je to jedan od načina da se spreči širenje zaraze”, napominje doctor Stanković.

(Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: T.Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track