DVOGODIŠNJI DEČAK SE BORI ZA ŽIVOT: Mališan danima na respiratoru zbog malih boginja!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NIŠ

DVOGODIŠNJI DEČAK SE BORI ZA ŽIVOT: Mališan danima na respiratoru zbog malih boginja!

Društvo -

Kod dvogodišnjeg dečaka koji je zbog teškog zapaljenja pluća već danima priključen na respirator na Dečjoj internoj klinici u Nišu, potvrđen je virus malih boginja.

Načelnik intenzivne nege na ovoj klinici dr Dejan Milojević kaže da su sumnje lekara potvrđene laboratorijskim analizama koje su stigle u nedelju.

Lekari Dečje klinike već danima se bore za život ovog dečaka a juče su primećeni prvi, mali, znaci poboljšanja.

"Njegovo stanje je danas diskretno bolje, ali je i dalje veoma teško i još je priključen na mašinu za disanje. U ovoj situaciji nam je najbitnije da nema pogoršanja a da ima makar i sitnih poboljšanja", kaže načelnik Intenzivne nege na Dečjoj klinici dr Dejan Milojević.

Reč je o mališanu koji nije vakcinisan MMR vakcinom jer je u protekle dve godine imao pet ili šest zapaljenja pluća, budući da ima problema sa imunitetom kao prevremeno rođena beba. Stanje dečaka je danima bilo loše a od srede lekari su doneli odluku ga priključe na respirator.

"Procena lekara je bila da njegovo disanje nije dobro i da ne dobija dovoljno kiseonika. Zato je priključen na respirator da mašina diše umesto njega a njegov organizam da se odmori. Njegovo stanje se prati danonoćno", kaže dr Milojević.

U izolaciji još jedno dete koje nije primilo vakcinu

Na klinici u izolaciji se nalazi još jedan dečak koji nije primio vakcinu a ima težu kliničku sliku, ali po rečima dr Milojevića on nije životno ugrožen. Drugi dečak koji je bio u izlolaciji, pušten je na kućno lečenje. Na Dečjoj klinici kažu da je veći broj dece posle pregleda pušten odmah na kućno lečenje jer su imala dobar imunitet i nisu pokazivali težu kliničku sliku.

Poznati srpski epdemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da male boginje mogu posebno biti opasne ne samo kod dece sa narušenim imunitetom nego i kod odraslih osoba koji imaju loš imunitet.

"Male boginje same po sebi nisu problematične za zdravo dete ali jesu kompikacije koje ih prate – zapaljenje pluća, zapaljenje mozga, zapanjenje moždanice, pogotovo ako se radi o lošem imunitetu. Virsuno zapaljenje pluća, koje se javlja kao sekundarna infekcija, najčešća je komplikacija do koje dolazi i može napraviti dosta problema jer ne dolazi samo do otežanog disanja i rada pluća već ugrožava i kardiovaskularni sistem. To je komplikacija koja može biti i životno ugrožavajuća i kod odraslih i kod dece a pogotovo kod dece kojoj je narušen imunitet usled naslednih ili stečenih oboljenja", objašnjava prof. dr Tiodorović.

Pravilo kod dečjih zaraza, u koje spadaju i male boginje, jeste da su komplikacije teže što je osoba starija upravo zato što posle šezdesete godine dolazi do pada imuniteta, mada to može biti još u pedesetim godinama života.

Vakcinacija je izuzetna mera zaštite jer deca koja su primila obe doze vakcine mogu da obole samo u izuetnim slučajevima velikog pada imuniteta, što je naučno dokazano ne samo kod nas nego i u svetu.

foto: Shutterstock

"Činjenica je i da od svih pacijenata kod kojih su se sada javile komplikacije, niko nije vakcinisan. Čak i jedna doza daje zaštitu i blažu kliničku sliku, nego kada nije primljena nijedna doza. Kod nas je druga doza uvedena od 1984.godine, ali i jedna doza mnogo znači. Vakcina 100 odsto štiti zdrave ljude sa dobrim imunitetom. Dakle ne zavisi sve od vakcine nego i od organizma", da li je sa očuvanim imuniteom, ima li hroničnih bolesti, navodi prof. dr Tiodorović.

On napominje da za je vakcinisanje dece sa narušenim imunitetom potrebno da postoji zajednički stav pedijatra, epidemiologa, infektologa i imunologa.

Kod preminulog dečaka nisu potvrđene male boginje

Kod dvogodišnjeg dečaka V.P. sa urođenom teškom hromozomskom anomalijom koji je preminuo pre nekoliko dana na Dečjoj klinici u Nišu nije potvrđeno da je bolovao od malih boginja. Dečak je od rođenja boravio na Dečjoj klinici jer ga je napustila majka i imao je težak poremećaj imuniteta, kao posledicu hromozomske anomalije zbog koje nije mogao da se normalno razvije ni fizički ni psihički.

Delimično vakcinisani nekad nemaju ospe

"Može se desiti da oni koji su primili samo jednu dozu MMR vakcine nemaju ospu, ali da imaju sve ostale simptome – povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima... Zato se obavezno uzima krv i kod onih koji nemaju ospu, ako su bili u kontaktu sa zaraženima, jer se samo laboratorijskim putem, može postaviti dijagnoza", navodi prof. dr Tiodorović.

"Virusno zapaljenje pluća do koga dolazi, ne prepoznaje se samo klasičnim slušanjem pluća kao kod bakterijske infekcije, već radiološkim snimkom koji daje tipičnu i nesumnjivu sliku. Temperatura koja malo padne ili ne pada posle uzimanja antipiretika trebalo bi uvek da nametne sumnju da se radi o zapaljenju pluća i da treba hitno potražiti pomoć lekara", savetuje prof. dr Tiodorović.

Ne može da opstane van čoveka

"Virus u potpunosti zavisi od čoveka, dovoljno je proluftirati prostorije na pet minuta i virus neće opstatijer on u potpunosti zavisi od čoveka. Bez njega ne može da opstane."

Kurir.rs/Blic/Branko Janačković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track