ISPOVEST MIROSLAVA DRAGANIĆA IZ PORODINA: U zapaljenoj kući čuo sam vapaje dečice
Foto: PrintScreen

SUZE

ISPOVEST MIROSLAVA DRAGANIĆA IZ PORODINA: U zapaljenoj kući čuo sam vapaje dečice

Društvo -

Probao sam da uđem u kuću koja je gorela, ali nisam mogao, bilo je mnogo dima. Sve vreme sam ih čuo kako dozivaju oca i majku, a nije im bilo pomoći, kroz suze priča Draginić

- Ko će sada da me svakog jutra doziva „dedo, dedice“? Nisam ništa kriv, pokušao sam da spasem bebe iz požara, ali nisam mogao da uđem od dima, od vatre. Ne znam više šta ću, ne znam kako ću bez njih, voleo sam ih više nego sebe.

Ovim rečima za Kurir počinje svoju ispovest Miroslav Draginić (84) iz sela Porodin, u čijoj su kući uoči Nove godine izgoreli brat i sestra Stefan i Stefanija, stari dve godine i godinu. Deka Miroslav posinio je oca dečice Martina Jeremića, pa su nesrećni mališani rasli u njegovoj kući nedaleko od Žabara.

foto: PrintScreen

Pokušao sam da uđem

- Kad je izbio požar, bio sam u prostoriji udaljenoj deset metara. Njihova majka Milica (18) bila je s njima u kući, ali je istrčala napolje. Trčala je po ulici i zvala pomoć. Probao sam da uđem, ali nisam mogao, bilo je mnogo dima. Sve vreme sam ih čuo kako dozivaju oca i majku, a nije im bilo pomoći - kroz suze kaže Draginić.

Martin Jeremić i Milica Marjanović u kući deke Miroslava žive četiri godine. Međutim, nakon tragedije koja se dogodila naš sagovornik želi da mu se vrati samo Martin.

- Nije mi izgorela cela kuća, već samo te dve njihove prostorije, ali ne mogu da živim tu. Otišao sam kod brata i njegove porodice, oni mi sada pomažu - dodao je naš sagovornik.

Kako kaže, nesrećna dečica biće sahranjena danas u majčinom rodnom selu Gložanu, kod Svilajnca.

- Neću moći da idem na sahranu, mnogo sam star i bolestan. Nedostaju mi deca - teškim glasom rekao je deka Miroslav.

foto: Privatna arhiva

Majka bila u drugoj sobi

Podsetimo, požar u porodičnoj kući izbio je u jutarnjim časovima 30. decembra. Iako se najpre verovalo da su deca bila sama u kući, utvrđeno je da je majka kuvala ručak u drugoj sobi.

- Veruje se da se ona uspaničila kad je videla dim i vatru pa je istrčala napolje po pomoć. Istraga je utvrdila da je požar izbio zbog neispravnih instalacija na radio-aparatu koji je bio ugrađen u bračni krevet u sobi u kojoj su se nalazili brat i sestra - objasnio je naš izvor iz istrage.

Uprkos brzom dolasku vatrogasaca iz Žabara i Požarevca, mališani su preminuli od trovanja ugljen-monoksidom, da bi potom na njihova tela pao zapaljeni krov kuće.

Bez istrage protiv majke

NIJE BILO NAČINA DA SE DECA SPASU

Prema nezvaničnim informacijama, protiv Milice Marjanović neće biti vođena istraga jer je procenjeno da ona nije odgovorna za smrt svoje dece.

- Vatra se u kući proširila nenormalno brzo i nije bilo načina da majka, koja ima osamnaest godina, spase dečicu. Prosto, reč je o nesrećnom slučaju, splet okolnosti je bio takav da deci, nažalost, nije bilo pomoći - rekao je naš izvor iz istrage.

Jelena Ivić - Foto: PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track