MALE BOGINJE HARAJU: Od morbila dnevno oboli i do 90 ljudi, biće još smrtnih slučajeva!
Foto: Shutterstock

Vakcinacija neophodna

MALE BOGINJE HARAJU: Od morbila dnevno oboli i do 90 ljudi, biće još smrtnih slučajeva!

Društvo -

Epidemiolozi upozoravaju da će biti još smrtnih slučajeva i da će zbog slabog kolektivnog imuniteta epidemija možda trajati i do kraja godine

Broj obolelih građana Srbije od malih boginja premašio je 3.000, a novi smrtni slučajevi izazvani ovim smrtonosnim virusom opominju da epidemija ne jenjava.

Epidemiolozi upozoravaju za Kurir da će tragičnih ishoda biti još više ukoliko se nivo kolektivnog imuniteta hitno ne podigne!

Naime, posle šeste zvanično registrovane žrtve malih boginja, četvorogodišnjeg dečaka iz Vranjske Banje, u petak je objavljena nezvanična vest da je na Klinici za infektivne i tropske bolesti preminula i radnica Instituta za reumatologiju. Međutim, ni Ministarstvo zdravlja ni Klinički centar Srbije još nisu zvanično potvrdili ovu informaciju.

foto: Printscreen

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je, na drugoj strani, objavio da su zaključno s 2. martom u zemlji od morbila obolele ukupno 3.004 osoba. Statistika ovog instituta pokazuje da se dnevno registruje čak i više od 90 novoobolelih.

- Kritična je grupa predškolske dece, gde je obuhvat imunizacije strašno nizak - ispod 80 odsto. Ukoliko bi se za mesec-dva znatno podigao obuhvat, onda bismo mogli da očekujemo da se epidemija u maju polako smiri. Ukoliko obuhvat ne bude zadovoljavajući, na jesen ili s prvim hladnoćama epidemija može opet da eskalira, dotad će da tinja - objašnjava za Kurir epidemiolog Zoran Radovanović i dodaje:

- Sigurno će biti još smrtnih ishoda i zapaljenja mozga i pluća kao komplikacija. Bilo je jasno da će se ove stvari dešavati jer godinama unazad drastično pada obuhvat imunizacije. Deca su ta koja prenose odraslima, ukoliko bi se kod dece dostigao obuhvat od 95 odsto, epidemija bi prestala.

foto: Printscreen

Epidemiolog dr Predrag Kon smatra da ne bismo bili u ovakvoj situaciji da je održavan visok obuhvat imunizacije.

- Zabrinjavajuće je to što je kod svakog petog roditelja prevagnulo to što ne veruje zvaničnoj naučnoj medicini, oni su odabrali da brinu zbog bolesti, a ne da vakcinišu decu. Moramo da radimo na tome i da razmislimo kako ćemo ih učiti da vakcinišu decu - navodi Kon.

On kaže da smirivanje epidemije zavisi od obuhvata vakcinacije, a da je u ovakvoj situaciji sasvim sigurno da će trajati do leta, a možda i do kraja godine.

Sumnja se da je 39 obolelo

BOGINJE MEĐU RADNICIMA „JURE“

Među obolelima od malih boginja su i radnici „Jure“, pa sve veći broj njih ne dolazi na posao. Dr Ivana Janićijević iz Instituta za javno zdravlje Niš kaže za Kurir da se od kraja novembra prošle godine, kada je proglašena epidemija u Nišu, sumnjalo da 39 radnika „Jure“ ima male boginje:

- Od toga, potvrđeno je da 10 radnika ima morbile, pet je negativno, četiri su zakazana, a za ostalih 20 treba u toku sledeće nedelje da su utvrdi da li su u pitanju morbile ili ne. To i nije tako velika brojka, s obzirom na to da je epidemija počela u novembru i da se dnevno u Nišu javi oko 40 pacijenata sa sumnjom na male boginje.

Uzbuna kod suseda

HRVATI U STRAHU ZBOG EPIDEMIJE U SRBIJI

Epidemija morbila u Srbiji počela je da brine i susednu Hrvatsku, jer je i kod njih procenat vakcinisane dece znatno u padu, piše hrvatski nedeljnik Globus.

List prenosi upozorenje hrvatskih epidemiologa da bi blizina srpske epidemije mogla ugroziti zdravlje i živote Hrvata, te pozivaju roditelje da vakcinišu decu. Inače, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prošle godine je od morbila umrlo 35 osoba u Evropi, a obolelih je bilo 23.315, što je četiri puta više nego godinu ranije.

Kurir / Mina Branković

Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track