GREKO: Srbija nije sprovela nijednu od preporuka o sprečavanju korupcije
Foto: Profimedia

KRITIKA

GREKO: Srbija nije sprovela nijednu od preporuka o sprečavanju korupcije

Društvo -

Srbija nije sprovela nijednu od preporuka o sprečavanju korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima, navedeno je u najnovijem Izveštaju antikorupcijskog tela Saveta Evrope.

"Srbija nije na zadovoljavajucji način sprovela bilo koji od trinaest preporuka koje je antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO (Grupa država protiv korupcije) uputilo državi u julu 2015. godine", navodi se uzveštaju.

GREKO je preporučio da se preduzmu mere kako bi se poboljšala transparentnost parlamentarnog procesa, uključujucji obezbeđivanje adekvatnih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitne procedure kao izuzetak, a ne po pravilu.

Naglašena je i potreba za uvođenjem propisa o transparentnosti o kontaktima poslanika sa lobistima i trećim stranama, s obzirom na veliki rizik od nepotrebnog uticaja.

"Postignut je samo ograničen napredak u pogledu transparentnosti rada Narodne skupštine. U tom pogledu je neophodna odlučnija akcija, kao i usvajanje kodeksa ponašanja i uvođenje pravila za članove parlamenta o tome kako oni komuniciraju sa lobistima trećim stranama", kaže GREKO u današnjem izveštaju o usklađenosti sa datim preporukama.

Među ostalim preporukama iz 2015. godine bilo je jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog tužilačkog veća, izmena procedura za zapošljavanje i promociju sudija, predsednika sudova i tužilaca, posebno isključivanjem Narodne skupštine iz ovog procesa i obezbeđivanjem zapošljavanja zasnovanom na zaslugama i nastavak reforme sistema ocene rada sudija i tužilaca.

Što se tiče sudija, GREKO pozdravlja mere koje su preduzete kako bi se dalje razvila uloga Visokog saveta sudstva, poboljšala objektivnost i transparentnost procedura za angažovanje i unapređenje sudija, kao i obučavanje sudija o etička pitanja. Pored neophodne ustavne reforme u cilju promene sastava Visokog saveta sudstva i isključivanja Narodne skupštine iz procesa regrutovanja sudija, GREKO u izveštaju kaže da očekuje i pregled sistema ocene rada sudija.

"Tužioci su u situaciji koja je uglavnom slična sudijama. Neki koraci su preduzeti u cilju jačanja uloge Državnog tužilačkog veća, kako bi se pregledao sistem procene učinka za tužioce i njihova dalja obukao etičkim pitanjima. Dalji napredak uslovljen je predstojećom ustavnom reformom", navodi GREKO i ponavlja poziv srpskim vlastima da razmotre kriterijume za zapošljavanje i promociju tužilaca.

GREKO zaključuje da je ukupan veoma nizak nivo usklađenosti sa preporukama "globalno nezadovoljavajući". Šef srpske delegacije GREKO trebalo bi da dostavi novi izveštaj o napretku u sprovođenju svih očekivanih preporuka što je pre moguće, najkasnije do 31. oktobra 2018.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MINISTRI NISU BOGOM DANI, A NI JA! Brnabićka najavila svoj odlazak i rekla od koga to zavisi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track