USVOJEN ZAKON O STRANCIMA: Evo šta će BIA smeti da radi po prvi put i ko će smeti da dobije azil
Foto: Dado Đilas

promena režima za strane državljane

USVOJEN ZAKON O STRANCIMA: Evo šta će BIA smeti da radi po prvi put i ko će smeti da dobije azil

Društvo -

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o strancima, kojim se uređuju uslovi za ulazak, kretanje, boravak stranaca u Srbiji i vraćanje stranaca iz Srbije.

Osnovni cilj donošenja Zakona je unapređenje nacionalnog sistema u oblasti legalnih i iregularnih migracija, preciznije definisanje prava i obaveza stranih državljana koji ulaze, borave i kreću se preko teritorije Srbije, kao i unapređenje postupaka nadležnih organa koji se sprovode prema i u vezi sa stranim državljanima u našoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je ranije, da se u ovaj propis po prvi put uvodi BIA koja obavlja bezbednosnu proveru stranaca kroz njihove evidencije u svrhu utvrđivanja nepostojanja ili postojanja neprihvatljivog rizika po bezbednost Srbije i njenih građana u slučaju ulaska i boravka stranaca na teritoriji Srbije. Zakonom su propisani razlozi za odbijanje ulaska stranaca, kao i odluka odbijanja ulaska na standardizovanom obrascu, kojima se navode tačni razlozi odbijanja ulaska i vremenski rokovi.

Obezbeđena je i dvostepenost u odlučivanju uvođenjem instituta žalbe, čime je pojačana pravna sigurnost.

Uvedeni su novi instituti koji se odnose na proveru uslova za izdavanje vize strancu i procene rizika. Iako su poslanici vladajuće većine podneli više od 340 amandmana na Predlog zakona o strancima, samo neki od njih su se izjašnjavali o amanmdanima koje su predložili, ali većina nije glasala.

Poslanici su se o ukupno 638 amandmana podnetih na ovaj Zakon izjašnjavali oko dva i po sata.

Poslanici su usvojili i Zakon o azilu i privremenoj zaštiti koji predstavlja prvu fazu harmonizacije sa instrumentima Evropske unije (EU), dok će potpuno usklađivanje uslediti u drugoj fazi, najkasnije dve godine pre pristupanja EU.

Ovim Zakonom se uređuju status, prava i obaveze tražilaca azila i osoba kojima je odobreno pravo na azil i privremena zaštita, načela, uslovi i postupak za odobrenje i prestanak prava na azil i privremene zaštite.

Po ovom Zakonu, azil može da se ostvari kroz dva oblika zaštite, kroz pravo na utočište licu koje je zbog osnovanog straha od progona napustilo državu svog porekla ili uobičajenog boravišta i supsidijarnu zaštitu koja se pruža strancu koji državu svog porekla nije napustio zbog straha od progona, već iz drugog razloga, ali koji bi u slučaju povratka u zemlju porekla bio izložen trpljenju ozbiljne nepravde.

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o graničnoj kontroli čiji su osnovni ciljevi obezbeđenje državne granice, zaštita života i zdravlja ljudi i životne sredine, sprečavanje vršenja i otkrivanje krivičnih dela i prekršaja, sprečavanje iregularnih migracija, sprečavanje i otkrivanje drugih aktivnosti i radnji kojima se ugrožava javni red i mir, pravni poredak i javna bezbednost.

Ovim Zakonom se uređuju granična kontrola, policijska ovlašćenja u obavljanju granične kontrole, kao i saradnja između organa državne uprave koji su nadležni za integrisano upravljanje granicom.

(Kurir.rs/Fonet)

Fonet Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRPSKI DRŽAVNI VRH U SMRTNOJ OPASNOSTI! Vučićev avion može da se sruši!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track