SRBIJA PREGOVARA O NABAVCI NOVOG ORUŽJA IZ RUSIJE: Radi se o 8 helikoptera, od čega su 4 borbena
Foto: EPA

naoružavanje

SRBIJA PREGOVARA O NABAVCI NOVOG ORUŽJA IZ RUSIJE: Radi se o 8 helikoptera, od čega su 4 borbena

Društvo -

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je danas sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom započeo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije i to četiri Mi - 17 transportna helikoptera i četiri Mi - 35 borbena helikoptera.

Vulin boravi u zvaničnoj poseti RFi tokom koje će učestvovati na sedmoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

"Takođe, nastavljamo vojno-tehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom MIG-ova 29, zatim tenkova T-72 i borbenih vozila pešadije kao i određenih tipova protivvazdušnog naoužanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu", istakao je ministar Vulin.

Vulin je domaćinima preneo poruku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji.

"Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez ijednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa", rekao je Vulin.

Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema KiM i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljno-političkim pitanjima, navodi se u saopšetnju Ministarstva odbrane.

"Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je u nedavnom razgovoru, predsednik Putin uputio predsedniku Vučići - Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo", ističe Vulin.

Ruski ministar odbrane je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji.

Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine.

"Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjica oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja", rekao jer Šojgu.

Šojguu je u ime Vučića uručen poklon - ikona iz 18. veka iz manastira Solovjecki, kao i repliku Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka "Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba".

Ministar Vulin se danas sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Jurijom Hačaturovom.

Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje.

Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Ministar odbrane Srbije imaće sutra izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track