ZA MALU DECU KOJA NISU DOBILA UŽINU: Andrijana nije mogla da gleda gladne mališane, zato je pokrenula akciju koja je zadivila Srbiju
Foto: Profimedia

malo a mnogo

ZA MALU DECU KOJA NISU DOBILA UŽINU: Andrijana nije mogla da gleda gladne mališane, zato je pokrenula akciju koja je zadivila Srbiju

Društvo -

Nije retkost da mališani dođu u grupama, a da jedno od njih ostane izdvojeno jer je bez novca pa zato ne jede, kaže Andrijana Petrović koja je osmislila neobičnu akciju.

Ispred jedne ćevabdžinice na Banjici stoji kutija za bakšiš u koju mušterije mogu da ostavljaju novac. Ono što je mnoge sugrađane oduševilo, a nekima nateralo i suze na oči, jeste natpis iznad kutije: "Za malu decu koja nisu dobila parice za užinu. Tražite, deco. Parice u kutiji su vaše". Drugim rečima, zaposleni u ovom lokalu odriču se bakšiša u korist mališana koji su gladni, a nemaju novca za užinu. Mnoge je ovaj postupak vlasnika dirnuo, pa rado ovde svrate na ručak i ostave novac.

Fotografija sa kutijom i porukom koju je snimio sugrađanin Zoran Mijić, jedna od mušterija, brzo se proširila društvenim mrežama. Potražili smo ćevabdžije koje osim ćevapa, pljeskavica i drugih specijaliteta nude i male, ali veoma značajne porcije humanosti.

Andrijana Petrović u ovoj radnji, čiji je vlasnik njen otac, radi već sedam godina. Upravo je ona kreator ove akcije, ali skromno i stidljivo kaže da "to nije ništa značajno", da je sve pokrenula jer joj je teško kada vidi da su deca gladna, a nemaju novca da plate hranu.

- Naš lokal je kraj Sportskog centra Banjica, pa je ovde je uvek mnogo dece. Nije retkost da mališani u grupama dođu da jedu, a da jedno od njih bude izdvojeno i bez novca, pa zbog toga ne jede. U takvim situacijama sam hranu davala besplatno, ali sam se onda dosetila ovoga. Pre ove kutije bila je jedna manja, a sad smo odlučili da stavimo veću. Iz nje mališani mogu uzimati novac i tako plaćati hranu ili, ako nemaju dovoljno novca, da dodaju na sumu.

Realno, meni tih 20, 30 dinara bakšiša ne znači mnogo, a njima stomaci budu puni - priča Andrijana.

Ovo nije prvi put da Andrijana pravi i slične akcije. Jedno vreme sakupljala je i novac za Institut za majku i dete.

- Mališanima često bude neprijatno kada im kažem da se posluže. Nekad primetim da dete nema, jer uglavnom stoje i prebiraju po džepovima, ali uvek izađem i pozovem ih unutra. Jednostavno, slaba sam na to - zaključuje Andrijana.

(Kurir.rs/Blic, M.Antonijević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track