JK I MIRI PRETI PET GODINA ROBIJE: Karleuša i Bobić Mojsilović saslušane
Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

AFERA „VAKCINA“

JK I MIRI PRETI PET GODINA ROBIJE: Karleuša i Bobić Mojsilović saslušane

Društvo -

Pevačica i spisateljica same došle da daju iskaz povodom krivične prijave za antivakcinalno delovanje, odnosno izazivanje panike

Pevačica Jelena Karleuša i spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović saslušane su u beogradskoj policiji povodom krivične prijave za antivakcinalno delovanje, odnosno izazivanje panike, što je krivično delo za koje im preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Policija je, podsetimo, po nalogu tužilaštva nedavno pokrenula predistražni postupak protiv 43 građanina koji su osumnjičeni da su pozivali na nevakcinaciju dece MMR vakcinom zbog njene, navodne, štetnosti.

foto: Shutterstock

Bebe bez vakcine

NEMA CEPIVA PROTIV HEPATITISA

Roditelji koji ovih dana vode decu na vakcinaciju protiv hepatitisa B vratiće se od pedijatra a da im bebe nisu primile cepivo zato što pojedini domovi zdravlja u Srbiji nemaju ovu vakcinu već dve nedelje, a nestašica je i u apotekama. Drugu dozu ove vakcine primaju bebe između prvog i drugog meseca života. U domovima zdravlja će, kako saznajemo, vakcina biti dostupna za oko dve nedelje, a pedijatri uveravaju da to kašnjenje neće remetiti delotvornost i dalji tok vakcinacije, naročito što su bebe na rođenju dobile prvi deo zaštite od hepatitisa B.

S. S.

Mirjana Bobić se u policiji pojavila na Veliki petak u pratnji advokata, dok je pevačica Jelena Karleuša došla juče, takođe u pratnji svog pravnog zastupnika, u sedište beogradske policije na Bulevaru despota Stefana.

- I Bobićeva i Karleuša su došle same iako nisu bile pozvane tog dana. Pevačica je rekla da je došla jer je znala da je traže zbog saslušanja, ali je bila na putu. Inspektorima je izjavila da nikoga nije nagovarala da nevakciniše decu, već je samo iznela svoje mišljenje o tome, koje je bazirala na slučaju iz njene porodice. Izjavila je da je neko u njenoj porodici imao loša iskustva sa MMR vakcinom - saznaje Kurir iz istrage.

Jelena Karleuša rekla je za naš list da je u policiji bila u svojstvu građanina, ali da nije saslušana, već da je „dala kratku izjavu“.

- Bila sam u svojstvu poštenog građanina ove zemlje, ponovila sam svoj stav koji inače iznosim kada je reč o vakcinama, a ja stavove ne menjam. Naravno da me nisu uhapsili, ja sam pošten čovek, koji ne govori laži i neistinu - rekla je juče vidno raspoložena Karleuša, koja se, prema našim saznanjima, u policiji zadržala svega desetak minuta.

Ona je više puta u javnosti apelovala na roditelje da sami izaberu da li će vakcinisati svoju decu protiv morbila.

Mirjana Bobić Mojsilović juče je za Kurir kratko rekla da će sve izjave davati njen advokat.

Iskaze policiji su do sada dali dramaturg Maja Volk, profesorka defektologije Mira Sovilj, lekar Todor Jovanović i majka autističnog dečaka Sara Popčetović, koji su bili među najglasnijim zagovornicima nevakcinisanja. Kada policija sasluša sve 43 osobe protiv kojih je krivične prijave za antivakcinalno delovanje podnela grupa od 270 roditelja, proslediće svoja saznanja tužilaštvu, koje će zatim odlučiti da li će pokrenuti istragu. Inače, ova krivična prijava je iz Prvog prebačena u Više tužilaštvo.

PREDLOG Treba li oduzimati decu antivakcinašima

Lončar pozdravlja angažovanje Šarčevića

Povodom stava ministra prosvete Mladena Šarčevića da su nam potrebne oštrije kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu decu, a kao primer naveo Ameriku u kojoj se za takve propuste izuzimaju deca iz porodice, iz Ministarstvu zdravlja, na čijem je čelu je Zlatibor Lončar, poručuju da pozdravljaju angažovanje ostalih kolega iz Vlade Srbije po pitanju epidemije malih boginja.

- Smatramo da samo zajedničkom akcijom može da se obezbede potrebni uslovi za zdrav i nesmetan razvoj dece. Podržavamo da se čuju sva mišljenja koja mogu da doprinesu da se u budućnosti više ne susrećemo sa bolestima za koje postoji efikasna prevencija. Smatramo da na taj način i zajedničkim delovanjem možemo da osiguramo ono što je najbolje za našu decu - poručuju iz kabineta Lončara.

foto: Dragana Udovičić

U Ministarstvu rada i socijalne politike, sa Zoranom Đorđevićem na čelu, nisu želeli da se konkretno izjasne o Šarčevićevom stavu, poručivši da će „o svim eventualnim promenama, izmenama i dopunama zakona javnost biti blagovremeno obaveštena“.

Kurir / J. Pronić - J. Struparušić

Foto: Dragan Kadić, Marina Lopičić, Shutterstock, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track