SAVET EVROPE POKRENUO POSTUPAK: Srbija i još osam zamalja nazadovale u borbi protiv korupcije
Foto: Profimedia

tu su se našle i belgija, portugal, rumunija, španija, turska...

SAVET EVROPE POKRENUO POSTUPAK: Srbija i još osam zamalja nazadovale u borbi protiv korupcije

Društvo -

Srbija je među devet zemalja za koje je Grupa zemalja protiv korupcije pri Savetu Evrope (GRECO) pokrenula postupak zbog "globalno nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima, saopštio je danas Savet Evrope.

Ostalih osam zemalja su Belgija, Mađarska, Irska, Luksemburg, Portugal, Rumunija, Španija i Turska, navodi se u saopštenju.

Postupak protiv ovih zemalja GRECO je pokrenuo na osnovu svog danas objavljenog godišnjeg izveštaja za 2017. godinu.

Belorusija i Švajcarska su podvrgnute proceduri GRECO-a zbog ranijih rundi procena ove grupe koja deluje u sklopu SE, a kod ove dve zemlje fokus je na kriminalizaciji korupcionaških prestupa, transparentnosti političkog finansiranja i generalnom pravnom okviru za sprečavanje korupcije, stoji u saopštenju.

U danas objavljenom godišnjem izveštaju, GRECO iznosi neke od ključnih

razloga za zabrinutost, priznajući bitnu ulogu novinara u borbi protiv korupcije, i odaje poštu malteškoj novinarki Dafne Karuani Galiciji "čije ubistvo još jednom ukazuje na potrebu za zaštitom novinara koji istražuju o korupciji i za privođenjem vinovnika zlodela pravdi".

U saopštenju, SE upozorava na nazadovanje u borbi protiv korupcije.

Takođe, upozorava da su nove zakonske inicijative u nekim evropskim zemljama 2017. negativno uticale na rezultat reformi koje su ranije preduzete s ciljem jačanja prevencije korupcije, ili su pak u nekim zemljama započete reforme koje bi mogle dovesti do kršenja normi SE kad je reč o borbi protiv korupcije.

"Iako je postignut ukupan napredak u uvođenju novih mera borbe protiv korupcije u pogledu poslanika, sudija i tužilaca, njihova prakticna primena ostala je sporija nego što je poželjno", zaključuje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja