NIKAD JEFTINIJE ORDENJE ZA HRABROST: U Nišu možete da ga kupite za samo 3 evra!
Foto: Ministarstvo odbrane

numizmatika

NIKAD JEFTINIJE ORDENJE ZA HRABROST: U Nišu možete da ga kupite za samo 3 evra!

Društvo -

Stare novčanice, sablje, medalje, poštanske marke i stare fotografije, samo su deo onoga što su posetioci mogli da kupe ili razmene na današnjem Sajmu numizmatike i antikviteta u niškom Domu vojske.

Za veoma malo para čak i za domaće prilike, na sajmu su mogli da se kupe antikviteti stari više vekova, poput novčanica iz rimskog perioda, ali i ordenje koje su nekada dobijali samo najbolji i najhrabriji borci. Bilo je posetilaca koji su sa sajma otišli sa ordenom za hrabrost jugoslovenske vojske plaćenim svega tri evra, ili novčićima iz 1.600. i 1.700 godine plaćenim samo jedan evro.

Za svega desetak evra mogla se kupiti i Albanska spomenica, a za nekoliko desetina evra (najviše 50) medalja za hrabrost iskazanu u Prvom svetskom ratu. Orden Svetog Save drugog stepena, identičan onom koji je uručen Nikoli Tesli, takođe je bio izložen na današnjem sajmu, ali vlasnici nisu želeli kažu cenu po kojoj su ga prodavali. Za orden Svetog Save četvrtog stepena tražili su 180 evra.

Na pitanje novinara Bete zbog čega se ordenje iz vremena Prvog i Drugog svetskog rata prodaje u bescenje, kolekcionar Miodrag Vučković iz Zaječara kazao je da je cenu na tržištu antikviteta određuje pre svega broj i očuvanost predmeta koji se prodaju.

"U Prvom svetskom ratu gotovo da nije bilo porodice iz koje neko nije mobilisan. Mnogo boraca je odlikovano, a oni koji su prošli Solunski front dobili su Albanske spomenice. To nema veliku cenu jer je u velikom broju", rekao je Zečević.

Oružje, šlemove i druge predmete koji su koristili vojnici vojske Srbije u Prvom svetskom ratu danas je na niškom sajmu izlagao Francuz Loran Ruj. On je objasnio da od 2002. godine živi u Beogradu i da je veliki zaljubljenik u istoriju, a posebno onu koja se odnosi na prelazak srpske vojske preko Albanije i Solunski front.

"Dosta stvari iz tog perioda je nestalo, ali još ponešto može da se nađe. Apelujem na ljude odavde da čuvaju te predmete jer je to nešto što predstavlja deo lokalne istorije", rekao je Ruj koji je na svom štandu izložio i uniformu gardiste iz vremena kralja Aleksandra Obrenovića, vrednu 450 evra.

Dejan Vuk iz Udruženja kolekcionara Niš, koje je organizovalo 5. Sajam numizmatike i antikviteta, izjavio je da se radi o manifestaciji čiji je cilj da kolekcionari popune svoje kolekcije, ali i da se mladi ljudi edukuju o srpskoj istoriji. Prema njegovim rečima, na sajmu je izlagalo 40 kolekcionara iz Srbije, Makedonije, Francuske i Crne Gore, dok je posetilaca bilo pored Srbije i iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track