NOVI PRAVILNIK: U Srbiji nova kola idu na tehnički!

NOvi pravilnik

NOVI PRAVILNIK: U Srbiji nova kola idu na tehnički!

Društvo -

Prema novom pravilniku koji počinje da se primenjuje od 5. jula, sva vozila starija od 15 godina moraće dva puta godišnje da idu na tehnički pregled, koji će najverovatnije koštati oko 3.500 dinara. Time bi Srbija bila maltene jedina zemlja na svetu koja primenjuje ovo pravilo.

Prema smernicama EU, automobili moraju prvi put na pregled najkasnije četiri godine nakon što su izašli iz fabrike, a potom na svake dve godine. Kada je Evropska komisija pokušala da skrati te vremenske intervale, naišla je na neodobravanje, naročito Nemačke, gde su razna udruženja to nazvala "pelješenjem naroda".

Zoran Dragoj, direktor "Hit auta", kaže da su u Srbiji tehnički pregledi prečesti i da mora da se uradi detaljnija analiza. - Kod nas i novo vozilo ide na tehnički pregled, što je potpuno besmisleno. Ako smo već uredili da kola starija od jedne i po decenije idu dva puta godišnje na pregled, ajde onda da automobili mlađi od osam idu na pregled tek na dve godine.

U Kanadi, Japanu, Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji ili Grčkoj tehnički pregled se radi na dve godine, dok se u Belgiji, Finskoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Singapuru to radi jednom godišnje, dok u Brazilu uopšte ne postoji tehnički pregled.

Kurir.rs / J. Pronić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

BEOGRAĐANI VOLE BMW, A ŠUMADINCI MAZDU: Ovo su najtraženiji polovnjaci u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track