EPISKOP IRINEJ: Ceo Njujork pomaže obnovu srpske crkve Svetog Save
Foto: Printscreen/Tv Hram

hram se diže iz pepela

EPISKOP IRINEJ: Ceo Njujork pomaže obnovu srpske crkve Svetog Save

Društvo -

BEOGRAD - Za obnovu saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je pre dve godine na Vaskrs izgorela u požaru, potrebno je 60 miliona dolara, a trenutno je u pripremi druga faza radova na rekonstrukciji pravoslavnog hrama, kaže episkop istočno-američki vladika Irinej Donrijević.

''Dve nedelje pred Vaskrs konačno smo dobili dozvolu od Zavoda za zaštitu spomenika u Njujorku da počnemo drugu fazu radova i podignemo čeličnu konstrukciju za krov'', rekao je episkop u intervjuu za TV Hram.

Kako je rekao, obnova pravoslavne crkve na Menhetnu zahtevala je prethodne detaljne analize, a čak godinu dana čekalo se na odobrenje Zavoda da se počne sa čišćenjem hrama.

Episkop je objasnio da se radi o hramu koji predstavlja istorijsku znamenitost Njujorka i cele Amerike i koji je Anglikanska crkva krajem četrdesetih godina prošlog veka poklonila pravoslavnim Srbima.

''To je u stvari bio poklon anglikanskog biskupa Maninga episkopu Nikolaju s kojim je bio vrlo blizak prijatelj. Biskup Maning nije mogao da se pomiri sa tim da je episkop Nikolaj utamničen u Dahau. Kažu da je služeći misu vodio dve hostije, jednu za sebe, drugu za Nikolaja. Između njih je bilo jako prijateljstvo'', ispričao je episkop Irinej.

Dodaje da je, osim Zavoda za zaštitu spomenika, i Anglikanska crkva morala da da saglasnost za početak rekonstrukcje hrama.

Episkop je naveo da je u prvoj fazi radova crkva čisčhena i to ručno kako bi se izbeglo rušenje nosećih zidova koji nisu uništeni u požaru.

''Moramo da zamenimo i pod koji je potpuno uništen. Ako budemo mogli, proširićemo podrum i napraviti kriptu slično kao u Hramu Svetog Save u Beogradu'', rekao je episkop.

On je istakao da priloge za obnovu hrama daje srpski narod koji živi u SAD, ali i da se svi koji žive u Njujorku interesuju kada će biti završen.

''Ljudi dolaze i raspituju se šta će biti sa hramom. Jedna arhitektonska firma koja je preko puta crkve objavila je dirljiv članak o hramu, a agencija za nekretnine koja je u blizini napravila je čitavu seriju fotografija o crkvi'', ispričao je Irinej.

Kako je rekao, prvobitno je procenjeno da će za obnovu crkve biti potrebno 80 miliona dolara, ali je, kaže, zahvaljujući arhitetki srpskog porekla iznos smanjen na 60 miliona dolara.

''Bog nam je podario izvanrednog arhitektu, Dona Živkovića iz Australije koji se odrekao plate, a nagovorio je sve svoje saradnike da rade za 20 odsto manju platu i to nam je mnogo smanjilo troškove'', kazao je episkop.

On je naveo da je u Njujorku organizovana i dobrotvorna večera za obnovu hrama, kao i da sve parohije u SAD šalju priloge.

''Očekujemo da će se narod odazvati kao i do sada i da ćemo uspeti da obnovimo crkvu. Još je rano da kažemo kada će biti gotovo jer ima mnogo toga da se uradi'', naveo je episkop.

Kako kaže, kada bude podignuta krovna konstrukija i privremeno zatvoreni prozori i vrata, Zavod će odobriti da se s vremena na vreme služe liturgije u hramu.

''To će nam biti velika uteha, jer malo ko zna koliko je taj hram značio Srbima u Njujorku i šire. Moramo ne samo da obnovimo hram, već i našu crkvenu zajednicu, to je bitan elemenat'', napominje episkop koji je boravio u Srbiji povodom održavanja Sabora SPC.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track