Najnovije vesti

OVAKO ĆE IZGLEDATI STANOVI ZA BEZBEDNJAKE OD 500 EVRA PO KVADRATU: Prvih 1.578 gotovo već do 2020. godine (FOTO)
Foto: Ministarstvo građevine i saobraćaja

gradiće se u Vranju, Kraljevu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu

OVAKO ĆE IZGLEDATI STANOVI ZA BEZBEDNJAKE OD 500 EVRA PO KVADRATU: Prvih 1.578 gotovo već do 2020. godine (FOTO)

Društvo

BEOGRAD - Stanovi koji će se graditi na osnovu zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike stanova bezbednosti gradiće se u Vranju, Kraljevu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, a cena će biti najviše 500 evra po kvadratu.

 

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova, i to 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu.

foto: Ministarstvo građevine i saobraćaja

Prvi radovi, po sprovođenju izbora najpovoljnijeg izvođača i nadzora, očekuju se krajem avgusta, i to u Vranju i Nišu, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović povodom razmatranja u parlamentu Predloga zakona o posebnim uslovima za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

 

Kraljevo takođe ima spremnu lokacija za gradnju, dok u Beogradu nije bilo moguće usvojiti planski dokument istovremeno s drugim lokalnim samoupravama zbog održavanja izbora za odbornike gradske skupštine.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Izgradnja stanova u skladu sa zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlja javni interes Srbije.

 

Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova pozitivno će uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.

foto: Ministarstvo građevine i saobraćaja

Deo opozicije je tokom rasprave u skupštini izneo stav da je bolje da pripadnici vojske i policije, ali i svi ostali građani imaju veće plate.

"Najbolje je da ista pravila važe za sve, da tržište reguliše cene", rekao je Aleksandar Stevanović iz kluba slobodnih poslanika.

 

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da izgradnja stanova predstavlja "strah režima od reakcije bezbednosnih snaga narednih meseci kada se od njih bude tražilo nešto što nije u duhu službe".

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da pozdravlja izgradnju stanove "za sve one koji nemaju tetku" i navela da bi trebalo znati po kojim se kriterijumima to radi.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...