OVO JE ISTINA: JEDEMO PROIZVODE OD ŽIVOTINJA HRANJENIH GMO, A DA TO NE ZNAMO!
Foto: Promo

OVO JE ISTINA: JEDEMO PROIZVODE OD ŽIVOTINJA HRANJENIH GMO, A DA TO NE ZNAMO!

Društvo -

Da li ste znali da se na našem tržištu nalaze značajne količine jaja mesa mleka iz Evrope koji su u 90% slučajeva dobijeni od životinja svakodnevno hranjenih GM stočnom hranom?

Proizvodi kao što su meso, mleko, jaja dobijeni od životinja koje se svakodnevno hrane genetski modifikovanom stočnom hranom i sojom nigde u svetu, pa ni u Srbiji, ne označavaju se kao GMO.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja proizvodi dovoljno genetski nemodifikovane bez GMO soje i stočne hrane za ishranu životinja. Kako u Srbiji trenutni zakon zabranjuje uvoz GM proizvoda, ova zabrana se pre svega odnosi na uvoz GM soje, kukuruza i ostale stočne hrane, što znači da su sve životinje u Srbiji BEZ GMO hranjene.

Ipak, potrošači u našoj zemlji tenutno ne mogu da razlikuju uvozne proizvode, nastale od životinja hranjenih GMO sojom i stočnom hranom od domaćih proizvoda, nastalih od životinja hranjenih našom, BEZ GMO sojom. Ako to znamo, postavlja se pitanje kako onda možemo biti sigurni da smo napravili pravi izbor?

- U Srbiji postoji jedini standard kvaliteta, odobren od strane Ministarstva poljoprivrede, 2015. godine, čija oznaka se nalazi na prehrambenim proizvodima i garantuje da su dobijeni od životinja koje su hranjene genetski nemodifikovanom (BEZ GMO) stočnom hranom korišćenjem isključivo domaće BEZ GMO soje od poljoprivrednih proizvođača iz Srbije. Ovaj standard kvlaliteta je podrška i dopuna zakonu o GMO koji Srbija trenutno ima, a oznaka kvaliteta „Hranjeno sojom kontrolisanog kvaliteta i porekla Dunav Soja“ garantuje da je prehrambeni proizvod kontrolisan i setifikovan od njive do trpeze prema bez GMO Dunav Soja evropskom standardu“, kaže Marija Kalentić, generalni menadžer Dunav Soja udruženja za JI Evropu i dodaje „Baš zato kroz dobrovoljnu BEZ GMO sertifikaciju i Dunav Soja označavanje prehrambenih proizvoda, Dunav Soja sertifikat ptrošačima daje pravo i mogućnost izbora proizvoda od BEZ GMO hranjenih životinja, dodatnu vrednost i identitet domaćim proizvođačima mesa jaja i mleka koji koriste domaću BEZ GMO stočnu hranu kao i proizvođačima BEZ GMO soje u Srbiji“.

foto: Promo

Na inicijativu potrošača širom Evrope, još pre dvadeset godina, kreirani su standardi za proizvodnju, kontrolu, sertifikaciju i označavanje bez GMO prehrambenih proizvoda. Danas, preko 10.000 proizvoda u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i drugim zemljama sertifikovano je i označeno kao bez GMO, a sada i potrošači u Srbiji imaju mogućnost izbora ovakvih proizvoda.

Označavanje proizvoda je u interesu potrošača, koji će na ovaj način imati garanciju proizvoda koji kupuju.

- Označavanjem potrošači imaju potrebna obaveštenja, a samim tim i sigurnost u proizvode koje kupuju. Na osnovu oznaka i standarda koji se navode na pakovanjima domaći potrošači mogu napraviti svestan izbor među namirnicama koje svakodnevno konzumiraju - kaže Vera Vida, predsednica CEPS.

Priča o GMO izazvala je pažnju javnosti krajem prošle godine kada je naša zemlja otvorila poglavlje 30 u pristupnim pregovorima sa EU što je postavilo pitanje promene domaće regulative koja se tiče prometa genetski modifikovanih proizvoda, na prvom mestu GM soje. Posebno ako se zna da to može ugroziti preko 50.000 proizvođača genetski nemodifikovane soje koja se uzgaja na više od 230.000 hektara u Srbiji.

- Privredna komora Srbije radi u interesu očuvanja i unapređenja pozicije poljoprivrednika. Drago nam je što je označavanje proizvoda oznakom Dunav Soja, pored Austrije, Nemačke, Slovenije, Švajcarske i drugih evropskih zemalja, moguće i u Srbiji. Dodavanjem oznake bez GMO vrednosti domaćim proizvodima i stavljanjem u fokus potrošačima najboljeg što imamo, a što je danas izuzetno traženo na stranim tržištima i što predstavlja jedno rastuće tržište u Evropi, mi povećamo konkurentnost domaćih proizvoda, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou - kaže za Kurir Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Sektora poljoprivrede u PKS.

Iz tog razloga je izuzetno važno pružiti mogućnost našoj privredi da označi bez GMO kvalitet i domaće poreklo. To je upravo jedan od razloga zašto Privredna Komora Srbije podržava Dunav Soja inicijativu i unapređenje plasmana proizvoda kroz nove načine dodavanja vrednosti.

Potrošačima ostaje da pažljivo gledaju oznake na pakovanjima kako bi bili sigurni da su napravili pravi izbor.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja