VELIKI JUBILEJ: Geografski fakultet obeležava 125 godina svog postojanja i uspešnog rada
Foto: Google Street View

PROSLAVA

VELIKI JUBILEJ: Geografski fakultet obeležava 125 godina svog postojanja i uspešnog rada

Društvo -

Ovaj jubilej je, bez dileme, jedan od najznačajnijih proslava na Univerzitetu u Beogradu ove godine. Od akademika Jovana Cvijića, koji je osnovao Geografski zavod (preteču sadašnjeg Geografskog fakulteta) i time postavio put savremenom izučavanju prostora, prirode, ljudi i pojava koje nas okružuju, afirmacija geografije, koja je verifikovana na najvažnijim evropskim i svetskim institucijama, se i dalje unapređuje,

Ove godine slave se dva jubileja – 125 godina osnvanja Geografskog fakulteta u Beogradu i 165 godina visokoškolskog obrazovanja geografa u Srbiji. Kroz dugu tradiciju, osnove visokoškolskog obrazovanja postavljene su još 1853. godine na reformisanom Liceju, na kojem se pored ostalih disciplina izučavala i fizička geografija.

Geografski fakultet je izrastao u visokoškolsku ustanovu u kojoj se školuju stručnjaci i pripremaju za nastavu, naučnoistraživački rad, kao i praktičnu primenu znanja iz oblasti geografije, prostornog planiranja, turizmologije, demografije i geoprostornih osnova životne sredine. To su ujedno i 5 studijskih grupa koja danas postoje na Fakultetu. Ovih pet studijskih programa, zajedno sa deset katedara i sedam laboratorija čine složenu strukturu Fakulteta koji svake godine beleži značajne uspehe u naučnim, nastavnim i stručnim dostignućima.

foto: Zorana Jevtić

Koncept multidisciplinarnosti zadržan je i u novim, reformisanim nastavnim planovima Geografskog fakulteta sa¬gla¬sno zah¬te¬vi¬ma Bo¬lonj¬ske de¬kla¬ra¬ci¬je, na osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama. Novi nastavni planovi bazirani su na savremenim standardima nastavnog procesa, uz stalnu evaluaciju kvaliteta nastave i ispita.

Danas je Geografski fakultet u Beogradu moderna institucija sa oko 100 zaposlenih i više od 3.000 studenata na svim nivoima studija, čime se ubraja u fakultete srednje veličine na Univerzitetu u Beogradu, ali predstavlja najveću visokoškolsku instituciju geografskih nauka u Srbiji i okruženju. Svečana akademija, na kojoj će se obeležiti Dan Fakulteta, će se održati u petak 22. juna 2018.godine u Svečanoj sali Univerziteta u Beogradu, Studentski trg 1, sa početkom u 12 časova.

O FAKULTETU

Osnivanje Geografskog zavoda na Velikoj školi davne 1893. godine može se smatrati početkom razvoja naučne geografije u Srbiji i ostalim srpskim zemljama. Zahvaljujući, pre svega, Jovanu Cvijiću i njegovim učenicima srpska geografska škola se snažno afirmisala i zauzela istaknuto mesto, a u nekim segmentima i vodeće u svetskim okvirima. Od osnivanja do danas, Geografski fakultet u Beogradu i beogradska geografska škola imaju vodeće mesto u razvoju naučne geografije i primeni naučnih rezultata u različitim područjima društvene prakse, kao što su: prostorno planiranje, urbanističko planiranje, ruralno planiranje, zaštita i unapređenje životne sredine i druge.

foto: Profimedia

Glavne delatnosti Geografskog fakulteta u Beogradu jesu visoko obrazovanje i naučni rad, koji čine deo nacionalnog, međunarodnog, a posebno evropskog obrazovnog i naučnog prostora. Obrazovni i naučni rad na Geografskom fakultetu organizuje se i obavlja na način utvrđen Statutom Fakulteta u skladu sa Zakonima kojim se uređuje visoko obrazovanje i naučnoistraživačka delatnost u Republici Srbiji.

Geografski fakultet u Beogradu obavlja naučnu delatnost kao ravnopravnu oblast svoje ukupne delatnosti. Naučni rad ostvaruje se kroz osnovna, primenjena i razvojna istraživanja, koja se obavljaju u cilju razvoja nauke i struke, podizanja kvaliteta nastave, naučnog i stručnog usavršavanja, razvoja naučnog i nastavnog podmlatka, uvođenja studenata u naučni rad i stvaranja materijalnih uslova za rad i razvoj fakulteta.

Počev od školske 2007/08. godine počeo je upis studenata po novim studijskim programima Fakulteta, koji su koncipirani u skladu sa važećim standardima u evropskom obrazovnom prostoru i saglasni zahtevima Bolonjske deklaracije.

Na Geografskom fakultetu akreditovano je pet studijskih programa na osnovnim i pet studijskih programa na master akademskim studijama (Geografija, Prostorno planiranje, Turizmologija, i Geoprostorne osnove životne sredine), kao i studijski program doktorskih akademskih studija: Geonauke.

Važno je napomenuti da je u proceduri akreditacija studijskog programa master akademskih studija Geografski informacioni sistemi. Studijski program akredituje se u skladu sa Akcionim planom za podsticaj IT sektora Vlade Republike Srbije, kao i u skladu sa projektom - Razvoj master akademskog studijskog programa „GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI”, koji je odobren i finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track