Najnovije vesti

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ POSETILA PORODICU TRIPKOVIĆ: Podsticajne mere za rađanje važne za buduće mame i tate
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

ministarka u subotici

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ POSETILA PORODICU TRIPKOVIĆ: Podsticajne mere za rađanje važne za buduće mame i tate

Društvo

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić-Dejanović, posetila je danas u Subotici porodicu Tripković, koja čeka prvo dete.

 

Ministarku je zanimalo koliko su mladi bračni parovi upoznati sa merama koje država sprovodi kako bi podstakla rađanje u Srbiji.

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Jasna Tripković, koja je u sedmom mesecu trudnoće, kaže da je prijatno iznenađena podsticajnim merama, te da su ranije roditelji za rođenje prvog deteta dobijali 38.000 dinara, a sada 100.000 dinara.

 

"Sa tim sredstvima osnovne stvari za dolazak bebe mogu da se pokriju" rekla je Jasna Tripković.

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Ona je navela da je sa mužem razgovarala da imaju troje dece. Kako je rekla, dvoje će imati sigurno, a rođenje trećeg zavisiće od toga kako se budu snašli i organizovali.

 

 

Ministaraka Đukić-Dejanović podsetila je da su usvojene izmene i dopune zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojima je predviđeno da roditelji od 1. jula za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo detet 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvro narednih 10 godina po 12.000, odnosno 18.000 dinara mesečno.

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Đukić-Dejanović je navela da statistika pokazuje da je 2000. godine 52 odsto žena imalo jedno dete, a da danas 47 odsto žena ima jedno dete.

 

Ministarka je posetila porodicu Tripković u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade Srbije.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Filip Krainčanić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...