Najnovije vesti

DANAS JE SVETI SISOJE: Štiti decu, leči tugu, pomaže u svakoj nevolji, a evo šta znači kad na njegov dan pada kiša!
Foto: Spc

SPC i vernici danas obeležavaju njegov dan

DANAS JE SVETI SISOJE: Štiti decu, leči tugu, pomaže u svakoj nevolji, a evo šta znači kad na njegov dan pada kiša!

Društvo

BEOGRAD - SPC i vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Sisoju Velikom. 

 

Deo njegovih moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini. Ovaj svetac među Srbima je veoma poštovan kao zaštitnik dece i pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

foto: Youtube Printscreen

Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije.

Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bežali iz južnih predela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara. Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje, koji je pripadao grupi isihista /Sinajiti/ odužio se knezu tako što je u mnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

 

Za njegov dan se u srpskom narodu vezuje veliki broj običaja i verovanja, a veruje se i da ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu. U nekim krajevima Srbije narod veruje i da Sveti Sisoje sa neba šalje vodu na decu da što pre porastu. Stari veruju i da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu, pa danas deca slobodno mogu napolje i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

 

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Youtube printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...