Najnovije vesti

OVO JE SRBIN KOJI JE IZAZVAO I POBEDIO SISTEM! Vređali su ga, tužio ih je i DOBIO 500.000, a sav novac dao u humanitarne svrhe: Izgleda da naš narod ne može više da trpi...
Foto: Youtube

DR MARKO LENS

OVO JE SRBIN KOJI JE IZAZVAO I POBEDIO SISTEM! Vređali su ga, tužio ih je i DOBIO 500.000, a sav novac dao u humanitarne svrhe: Izgleda da naš narod ne može više da trpi...

Društvo

Zvučalo je kao nešto sa naslovne strane Njujork tajmsa... Neki veliki događaj, presedan, odluka nekog federalnog suda u Vašingtonu ili Los Anđelesu posle koje će se promeniti ophođenje prema malim narodima, ili prekinuti nejednako postupanje prema osobi ili grupi na osnovu nekog njihovog ličnog svojstva, a što naši mediji neće ni zabeležiti.

Takav slučaj po pravilu bi u Srbiju stigao sa dvadeset godina zakašnjenja, u vidu nametnutih normi koje po hitnom postupku mora da usvoji Vlada, a građani baš i ne misle da moraju da ih se pridržavaju, piše Nedeljnik.

Ali ovog puta bilo je sasvim drugačije. Bila je to odluka Višeg suda u Beogradu. Bio je to naš građanin, dr Marko Lens. I bila je to Politika u kojoj je na 12 gusto kucanih strana, sa zaglavljem „U ime naroda" i pečatom Višeg suda u Beogradu, presudu za diskriminaciju morala da objavi jedna od najpoznatijih svetskih avio-kompanija, Svis er.

Vest se zatim proširila do Ciriha, Beča i Berlina. Intervjue od dr Marka Lensa tražili su najznačajniji svetski mediji. O jednom od najvećih stručnjaka za melanom u svetu, koji je glavni vinovnik - dobro, možemo slobodno reći i junak - ove priče brujala je cela zemlja.

Foto-reporteri su dreždali ispred njegove kuće, a novinari se utrkivali da pokušaju da dobiju izjavu o suđenju, uzrocima i posledicama.

I pre svega, da saznaju ko je tačno taj Srbin koji je izazvao triling velikih svetskih avio-kompanija (Swiss, Austrian, Lufthansa) i pobedio ih na sudu.

Intelektualac, lekar od poverenja članova kraljevskih porodica i najpoznatijih holivudskih glumaca, sada je svoj CV obogatio jednom aktivnošću za koju je trebalo imati strpljenja, upornosti i hrabrosti.

foto: Youtube

Zbog svega toga na društvenim mrežama pojavila se šala da ga treba izabrati za predsednika.

Ova priča traje od 2011. godine, ali dr Lens i dalje, kad se seća detalja i kada govori o onome što se desilo i što je nastavilo da se dešava, deluje emotivno.

Dok razgovaramo u Beogradu, dva dana po objavljivanju presude, blago podiže glas kada se seti svih nepravdi i kada se naljuti što još nije dobio pravo izvinjenje, uprkos onom „U ime naroda", i pomalo pada u vatru kada brani Srbe - a to je bila ideja vodilja od samog početka, reći će nam - a onda opet, sasvim smireno, govori o tome zašto je sve ovo važno.

"Ljudima je u Srbiji preko glave velikih kompanija koje dolaze ovde i misle da nema zakona koji ih dodiruje. O tome svedoče i reakcije na ovu priču. Očekivao sam da ih bude, ali ne ovoliko. Izgleda da naš narod ne može više da trpi to što smo, mimo zdravog razuma, okarakterisani kao negativna nacija", kaže dr Lens za Nedeljnik, koji je celokupan iznos od 500.000 dinara donirao Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović" u Beogradu.

Kurir.rs/Nedeljnik/Foto: Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...