LOPOVIMA VIŠE NIŠTA NIJE SVETO: Desila se najmasovnija krađa nadgrobnih ploča u Srbiji, a evo i gde...
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

horor

LOPOVIMA VIŠE NIŠTA NIJE SVETO: Desila se najmasovnija krađa nadgrobnih ploča u Srbiji, a evo i gde...

Društvo -

U najmasovnijoj krađi koja se od početka ove godine događa u aranđelovačkim selima i gradskim naseljima nestalo je oko četrdesetak nadgrobnih ploča i spomenika sa grobova u selima Vrbica, Misača, Tuleži, Venčani, Kopljari, Orašac, Bosuta, Jelovik.. Policija nikako da uđe u trag, očigledno dobro orgnizovanoj grupi lopova, koja skoro godinu dana hara seoskim grobljima.

Kradu se i mesing i vaze. Iako najmasovnija i po svom bliku najteža, ova pojava je već dugo prisutna u Srbiji. Osim što je bolna emotivna tačka, krađa sa grobova kod ljudi izaziva i veliki ekonomski gubitak

- Nismo smeli ocu da kažemo da je ukraden spomenik sa grobnog. Ima 86 godina, šlogirao bi se. Krili smo pet meseci, ali sada je majka loše pa moramo. Sam je sebi za života podigao spomenik - svedočila je prošle godine Jasmina Ilić iz Niša, koja je prijavila da je ukraden nadgrobni spomenik koji je za života postavio njen otac Velimir Veličković.

Na istom Novom groblju u Nišu prijavi se stotinak skrnavljenja grobova godišnje. Kada je policija prošle godine uhapsila Nišliju V. N. (37) koji je dve godine krao mesingana slova i vaze, utvrđeno je da je vrednost ukradenih predmeta bila 11.000 evra. Prošle godine oskrnavljeno je više od 30 nadgrobnih spomenika na trnavskom i ateničkom groblju, u blizini Čačka.Sa spomenika su odlomljeni mesingani ramovi, a na pojedinima su, zajedno sa okvirima od mesinga, skinute i slike pokojnika.

Međutim, krađa u Aranđelovcu i okolnim selima nije zabeležena do sada. Sa grobova i porodičnih grobnica se odnose mermerne i grafitne ploče, a sudeći prema našim sagovornicima bilo je oko četrdesetak krađa. Jedna ploča košta od 200 do 400 evra. Poslednji slučaj pre nekoliko dana dogodio se u selu Seničani na groblju Preseci. Marija Despotović, koja živi u Beoradu kaže da je njena rodbina primetila da je grob oskrnavljen.

- Odneta je mermerna ploča i vaze. Moj otac pokojni Milan Matijaš, bio kamenorezac, i kao da su znali da ukradu tu ploču, koja je od boljeg mermera i koja vredi oko 400 evra - kaže Marija.

Aranđelovčani sumnjaju na kamenoresce

Opšte je mišljenje da je masovnu krađu mermernih i grafitnih ploča sa grobova u Aranđelovcu i okolini organizovao neko od kamenorezaca. Njihova veličina je uglavnom ista, ili slična te se lako može preprodati.

I Milu Mrseniću iz Orašca su prošle godine sa porodične grobnice odneli mermernu ploču. U JKP „Bukulja“ sa grobnog mesta 23, vlasništvo porodice Jagodić, odneto je 18 mesinganih alki. Slobodanu Petroviću, sa očevog groba lopovi su takođe odneli nadgrobne ploče, pre oko mesec dana, a iste noći odneta je i ploča sa groba njegovog šuraka.

Milunki Pavlović iz Vrbice, sa muževljevog groba odnete su dve ploče koje se stavljaju sa strane opsega.

- Pokušali su da odvale i treću, ali nju nisu uspeli pa su je polomili. U našem kraju ovde do sada je bilo dvadesetak slučajeva. Prijavili smo sve policiji, ali za sada ništa. Ne znamo ko to radi. Dolaze noću, kako sam čula - kaže Milunka.

Upravo zbog toga meštani razmišljaju da se samoorganizuju i da čuvaju groblja.

Koliko lopovi zarade

Nadgrobni spomenici koštaju od 300 do nekoliko hiljada evra. Mermerme ploče 200, granitne oko 400. Kilogram mesinga košta od 180 do 230 dinara. Težina jednog rama koji se ukrade je oko jedan kilogram. Lopovi zarade oko 3.000 dinara za krađu 15 mesinganih ramova.

(Kurir.rs/Dragomir Ilić/Foto ilustracija: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track