SRBI BI I SA RUSIJOM I SA AMERIKOM: Polovina građana želi dobre odnose sa najvećim svetskim silama
Foto: Profimedia

anketa

SRBI BI I SA RUSIJOM I SA AMERIKOM: Polovina građana želi dobre odnose sa najvećim svetskim silama

Društvo -

Polovina građana Srbije smatra da zemlja u kojoj žive treba da ime dobre odnose i sa Amerikom i sa Rusijom, dok čak 40 odsto veruje da će se odnosi između Srbije i SAD u budućnosti popraviti. To su rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove, u kojem se još navodi da četvrtina građana odnosima Srbije i Amerike daje jedinicu, ali da 40 odsto smatra da će se odnosi u budućnosti popraviti, mada većina ne zna kako.

Većina ispitanih nije upoznata sa činjenicom da je Amerika drugi najveći donator Srbiji, posle EU i njenih članica. Povodom 100 godina od podizanja zastave Srbije na Beloj kući 28. jula 1918. godine, Institut za evropske poslove objavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja, koje je u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo u periodu od 16. do 20. marta. Ccetvrtina građana odnose Srbije i Amerike ocenjuje najnižom ocenom, dok je samo 1,7 procenata dalo tim odnosima najvišu ocenu 5.

U istraživanju se navodi da su na skali od 1 do 5 odnosi dve države ocenjeni prosečnom ocenom 2,27.

Više ocene daju žene, građani mlađi od 30 godina, kao i stanovnici Vojvodine.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike 29,4 odsto građana ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti. Tek 7,2 odsto ispitanika navodi promenu odnosa Amerike prema Srbiji, više uvažavanja i razumevanja, dok 6,5 odsto građana smatra da do poboljšanja odnosa može doći samo ukoliko Srbija pristane da "bude sluga" SAD.

U istom procentu građani se zalažu za poboljšanje dijaloga i političke saradnje, dok 6,3 odsto navodi da bi odnose poboljšalo da se Srbija odrekne Kosova.

Samo 5,4 odsto isptanika pominje ekonomsku saradnju i investicije. Prema rezultatima istraživanja, građani su podeljeni u oceni na koji način bi uticao eventualni dolazak Donalda Trampa u Beograd na odnose Srbije i SAD Njih 44 posto veruje da bi dolazak američkog predsednika poboljšao odnose Srbije i Amerike, dok 45 odsto misli da bi ishod bio drugačiji. Neodlučnih je 11 procenata.

Stav da bi poseta imala pozitivne efekte dele uglavnom žene, građani stariji od 60 godina, dok muškarci i građani mlađi od 60 godina smatraju da poseta predsednika Amerike ne bi poboljšala odnose dve države. Prema mišljenju 62,2 odsto građana odnosi Srbije i Amerike bili su najbolji u vreme Titove Jugoslavije.

U većoj meri ovaj stav dele žene, građani osnovnog obrazovanja, stanovnici regiona Vojvodina, dok sa godinama raste i broj građana koji dele ovaj stav.

Samo 13,1 odsto ispitanika smatra da su odnosi Srbije i Amerike bili najbolji pre i tokom Drugog svetskog, dok njih 11,9 odsto veruje da da smo sa SAD bili u najboljim odnosima u toku I svetskog rata. Interesantno je da 9,1 odsto građana Srbije veruje da su nam SAD bile najbliže nakon 5. oktobra, dok 3,7 procenata navodi vreme Slobodana Miloševića.

Prema rezultatima istraživanja, 70,4 odsto nije upoznato sa donacijama Amerike. Donacije u oblasti zdravstva pominje 7 odsto, u oblasti infrastrukture 6,4 odsto, dok 5,8 odsto navodi donacije na polju kulture, a 5,3 odsto u oblasti energetike, a svega 5,1 odsto ispitanika smatra da su donacije Amerike najveće u oblasti obrazovanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track