Najnovije vesti

VIŠI SUD U BEOGRADU ODBIO IZRUČENJE RUMUNSKOG BIZNISMENA: Sebastijan Gica dobio azil, ostaje u Srbiji
Foto: Printscreen Youtube

bez ekstradicije

VIŠI SUD U BEOGRADU ODBIO IZRUČENJE RUMUNSKOG BIZNISMENA: Sebastijan Gica dobio azil, ostaje u Srbiji

Društvo

Viši sud u Beogradu odbio je molbu Rumunije za izručenje rumunskog poslanika Sebastijana Gice, koji je prošle godine u aprilu bio uhapšen u Beogradu po poternici svoje zemlje zbog sumnje da je izvršio osam krivičnih dela, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Donoseći ovu odluku sud je posebno imao u vidu da je Gica u junu ove godine, odlukom Kancelarije za azil Ministarstva unutrašnjih poslova, dobio azil u Srbiji "zbog pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja".

Spisi ovog predmeta već su dostavljeni Apelacionom sudu u Beogradu koji će nakon saslušanja javnog tužioca i Gicinog branioca potvrditi, ukinuti ili preinačiti doneto rešenje.

Pravnosnažno rešenje o odbijanju izručenja dostavlja se ministarstvu prave koje o tome obaveštava državu molilju, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Ona je ukazala da je vanpretresno krivično veće suda imalo u vidu odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a posebno da je rešenjem MUP-a od 1. juna, koje je postalo pravnosnažno dana 18. juna usvojen Gicin zahtev za azil u Srbiji zbog pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja.

"Kako je izdavanje okrivljenog zatraženo zbog krivičnih dela iz opšteg prava radi gonjenja istog zbog političkih ubeđenja, pri čemu bi takođe i položaj okrivljenog usled postajanja svih navedenih okolnosti, u slučaju izručenja Rumuniji bio pogoršan, to je veće, u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji donelo odluku o odbijanju molbe za izdavanje okrivljenog pravosudnim organima Rumunije", precizira se u odluci suda.

Gica je bio uhapšen 14. aprila 2017. godine u Beogradu po poternici Rumunije, a 26. maja je pušten iz ekstradicionog pritvora nakon što je njegova odbrana sudu položila jemstvo od 200.000 evra.

Njemu je Viši sud takođe oduzeo pasoš i izrekao mu zabranu napuštanja Beograda, kao i obavezu da se javlja nadležnoj policijskoj stanici dva puta mesečno.

Na saslušanju u Višem sudu u Beogradu u maju prošle godine, Gica se usprotivio izručenju Rumuniji i tvrdeći da se radi o političkom progonu.

Protiv Gice Rumunija je raspisala međunarodnu poternicu radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela, među kojima su pranje novca, primanje i davanje mita, ucena, trgovina uticajem i nezakonita upotreba poverljivih informacija koje nisu namenjene javnosti.

Mediji su nakon njeogvog hapšenja preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik TV kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...