Najnovije vesti

DEDA, UMRO SI DA BIH JA ŽIVELA: Potresna ispovest devojčice čiji deda se udavio spasavajući je iz Dunava
Foto: Ana Paunković

HEROJ

DEDA, UMRO SI DA BIH JA ŽIVELA: Potresna ispovest devojčice čiji deda se udavio spasavajući je iz Dunava

Društvo

Milorad Jovanović (60), iako invalid sa samo jednom rukom, protekle subote skočio je u Dunav da spase svoju unuku od sigurnog utapanja
 

Kratak tajac, zatim težak, duboki uzdah. Lagano je sklopila kapke, kroz koje su se probile suze i pokvasile joj obraze. Potom je otvorila umorne oči i jedva izustila: „Eh, moj deda - to je pravi heroj. Dao je svoj život da bi mene spasao.

Očajna...  Aleksandra Jovanović
Očajna... Aleksandra Jovanović foto: Ana Paunković

I tako je, uz dopuštenje njenih roditelja, počeo razgovor novinara Kurira sa Aleksandrom Jovanović (12) iz Belegiša, unukom Milorada Jovanovića (60), koji je, iako invalid sa samo jednom rukom, protekle subote skočio u Dunav da spase svoju unuku od utapanja. Heroj ove porodice uspeo je da svoju mezimicu spase sigurne smrti, ali da bi to učinio - morao je da se odrekne svog života. Telo nesrećnog čoveka pronašla je Žandarmerija dan nakon tragedije, oko 14 časova.

Uzrujana i tugom pogođena Aleksandra, koja je zahvaljujući svom dedi uspela da preživi utapanje, objasnila nam je kako je sve kobnog dana izgledalo.

Dedina ljubimica... Milorad Jovanović  sa malom Aleksandrom
Dedina ljubimica... Milorad Jovanović sa malom Aleksandromfoto: Ana Paunković

- Prespavala sam u dedinoj kući, a onda smo sutradan krenuli na pecanje na Dunav. Deda je hteo da pređemo na drugu stranu reke, gde je drveće, iako sam ja insistirala da ostanemo na prvoj plaži. Predložila sam mu da krenemo za čovekom koji je nedavno spasao našu komšinicu od utapanja, ali nije se složio, pa sam ga poslušala. Nastavili smo da koračamo i sve je bilo u redu. Međutim, u jednom trenutku smo izgubili tlo pod nogama i upali u rečno korito - priseća se uplakana Aleksandra.

Telo nesrećnog čoveka pronašla je Žandarmerija dan nakon tragedije

- Upali smo zajedno u duboki vir i počeli da tonemo. Zagrlila sam dedu snažno, vičući: „Deda, pomozi mi, pomozi!“... Nekoliko trenutaka bili smo pod vodom, zaglavljeni u vrtlogu, nakon čega je deda, iako je imao samo jednu ruku, smogao snage da me izgura van dubokog korita. Potom sam izašla na plažu, okrenula se da vidim gde je deda, a prizor koji sam zatekla nikad neću zaboraviti. Videla sam samo njegovu kosu koja je plutala po površini... - stala je s pričom devojčica, bez snage da nastavi.

„Prizor koji sam zatekla nikad neću zaboraviti“... Mesto gde je stradao plemeniti Milorad Jovanović
„Prizor koji sam zatekla nikad neću zaboraviti“... Mesto gde je stradao plemeniti Milorad Jovanovićfoto: Ana Paunković

Njen otac Aleksandar, sin tragično nastradalog Milorada, kaže za Kurir da je, čuvši vest da su njegova ćerka i otac u opasnosti, odmah otrčao na plažu.

- Aleksandra! Saška! Ćale! - dozivao je porodicu s plaže zabrinuti Aleksandar.

- Nisam ih odmah spazio, ali sam onda video ćerku umotanu u peškir kako stoji na pesku. Otrčao sam do nje i zagrlio sam je, rekao da će sve biti u redu. Bila je bleda, u šoku. Potom su došli ronioci i Hitna pomoć i potraga za mojim ocem je počela. Pronašli su ga tek sutradan, ali je bilo kasno - rekao je Aleksandar.

Majka preminulog

SIN JEDINAC ME JE OSTAVIO SAMU

Zlatica Jovanović, Miloradova majka, grcajući u suzama, ispričala nam je koliko je volela svog sina.

- Jadan moj sin jedinac... Samo njega imam i napustio me je. Ležala sam na njegovom grobu kad su ga zakopali, nisam mogla da ga pustim... Šta će mi sve ovo što je ostalo? Šta će mi kuća kad on nije u njoj? Otići ću i ja s njim. Posetiću ga uskoro - rekla nam je ožalošćena majka.

Tetovaža

IMAO PORTRET UNUKE MEZIMICE NA RUCI

Devojčica je za Kurir rekla i da je njen deda Milorad na ruci imao tetovažu - njen portret.

- Nakon nesreće koju je doživeo na radu, na povređenoj ruci istetovirao je moj lik. Želeo je da uvek budem uz njega, da ga to podseća na mene. On je bio veliki čovek, jak, i nikada se nije predavao. Ako mene pitate, njegova smrt nije nastupila zbog predaje, već zbog herojstva - priča Aleksandra.

foto: Kurir

Kurir.rs/Dušan Stamenković/Foto: Ana Paunković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...