MIHAJLOVIĆEVA:  Ulaganje u razvoj Železnice prioritet Srbije
Foto: Zorana Jevtić

ministarka čestitala dan železničara

MIHAJLOVIĆEVA: Ulaganje u razvoj Železnice prioritet Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čestitala je danas Dan železničara Srbije, 15. septembar, svim zaposlenima u Železnici i poručila da je, posle više od pola veka, modernizacija Železnice danas ponovo prioritet za Vladu Srbije i najvažniji zadatak u razvoju infrastrukture.

"Dragi Železničari, želim da znate da uvek kad je ulagala u svoju Železnicu, Srbija se razvijala i išla napred. Tako je bilo kad je građena pruga Beograd-Niš u 19. veku, kao prva međunarodna pruga, tako je bilo i sedamdesetih godina prošlog veka, kad je zavržavana izgradnja pruge Beograd-Bar, kao najvećeg i najvrednijeg projekta u tadašnjoj državi. Tako će, verujem, biti i danas, na početku 21. veka, kad gradimo prvu brzu prugu u ovom delu Evrope, prugu Beograd-Budimpešta, koja će, verujem, biti ponos ne samo Železničara, nego i cele Srbije", izjavila je Mihajlovićeva.

Kako se dodaje u saopštenju iz njenog ministarstva, ona je navela da Srbija svoje projekte na Železnici radi s partnerima iz celog sveta - iz Evrope, Kine, Rusije, Kuvajta i najboljim kompanijama koje u Srbiju donose nova znanja i nove tehnologije.

"Razvoj Železnice znači napredak, snažniju privredu i bolju povezanost sa susedima i zato je razvoj Železnice neraskidivo povezan s razvojem Srbije", istakla Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je u prethodne četiri godine rekonstruisano i modernizovano 223 kilometra pruga, završena prva faza izgradnje stanice u Prokopu, izgrađen novi Žeželjev most u Novom Sadu i obezbeđena nova ulaganja u modernizaciju i rekonstrukciju pruga na Železničkom Koridoru 10 vredna više od dve milijarde evra.

"U narednom periodu, pored izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, predstoji i rekonstrukcija ostalih deonica Železničkog Koridora 10, pre svega na deonici Niš-Dimitrovgrad, kao i nastavak obnove barske pruge", navela je Mihajlovićeva.

"Srpskim prugama saobraća 48 novih vozova, a ove godine se rekonstruiše i više od 280 kilometara regionalnih pruga, čijom obnovom će građani Loznice, Šapca, Zrenjanina, Požarevca, Majdanpeka i drugih gradova ponovo dobiti Železnički prevoz. Završena je ili je u toku obnova 15 Železničkih stanica širom Srbije, do kraja godine biće uređeno i sedam putnih prelaza, a planirano je da u 2019. počne uređenje još 60, što će značajno doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju", dodala je ministarka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track