NEKAD SE ŽENILO I UDAVALO SAMO VIKENDOM: Sad mladenci štede, pa svadbe zakazuju i radnim danima! PETAK NAJTRAŽENIJI Opštinsko venčanje triput jeftinije
Foto: AP/Ilustracija

mladenci u Srbiji danas štede na sopstvenom slavlju

NEKAD SE ŽENILO I UDAVALO SAMO VIKENDOM: Sad mladenci štede, pa svadbe zakazuju i radnim danima! PETAK NAJTRAŽENIJI Opštinsko venčanje triput jeftinije

Društvo -

Pitanje para ili stila, ali ni zlatne burme više ne idu kao nekad... Sad se traži srebrno prstenje sa poludragim kamenom...

BEOGRAD - Svadbe koje su ranije bile isključivo subotom, pa zatim i nedeljom, sada su se raširile i na radne dane u nedelji. Tako je petak u poslednje vreme u prokupačkoj opštini postao dan rezervisan za svadbe i venčanja.

foto: Facebook Printscreen

Iako to ima svojih mana - posebno na muku stavlja goste koji moraju da uzimaju slobodne dane - ima i svojih prednosti. Prva je što je građansko venčanje tri puta jeftinije. Tako radnim danima za sudbonosno:“Da!“ koje se izgovori u Matičnoj službi potrebno izdvojiti 600 dinara. Vikendom to košta 1.800 dinara.

U crkvi je cena ista, s tim što je sredom i petkom zabranjeno venčanje.

- Venčanja su sve češća tokom radne nedelje, posebno petkom. Mislim da je tome razlog što tokom postova je nemoguće praviti takva veselja, pa onda svi grabe vreme između. Tada dođe do gužvi i svi imaju pune ruke posla. Kako svi ne mogu da obave taj čin subotom ili nedeljom, zakazuju i preko nedelje - potvrđeno je u Matičnoj službi u Prokuplju.

Mladenci kažu da ipak cena nije presudna, već je problem naći praznu salu, muziku....

foto: AP

- I tih razloga odlučili smo da svadba bude u petak. Vikendom je gotovo nemoguće zakazati termin za salu u kojoj smo planirali svadbeni ručak. Vodili smo računa i o gostima, pa je ručak zakazan u 16 sati, posle radnog vremena - prokomentarisali su mladenci koji su odlučili da izađu iz stereotipa zvanog „vikend svadba“ .

foto: Facebook Printscreen

U Prokuplju postoje tri ugostiteljska objekta koji su specijalizovani za ovu namenu. Pored njihovih sala i manji restorani organizuju svadbene svečanosti, ali sa manjim brojem gostiju. Cena je svakako niža radnim danima, pa hteli da priznamo, ili ne, ipak se prođe dosta jeftinije nego ranije.

foto: AP/Ilustracija

Da se vremena menjaju i da ni zlato nema sjaj koji je imalo potvrdili su nam i u prokupačkim zlatarama. Kažu da sada verenici i mladenci češće kupuju srebrno prstenje.

- Posebno je tako sa vereničkim prstenom. On obično ima poludragi kamen, ali je od srebra. Zlato retko ko kupuje - kazao nam je zlatar u Prokuplju.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track