JUBILEJ: Proslavljeno 1.000 godina od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije (VIDEO)
Foto: Printscreen/TV Hram

manifestacija

JUBILEJ: Proslavljeno 1.000 godina od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije (VIDEO)

Društvo -

Ove 2018. godine navršava se 1.000 godina od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije. Osnovana je 1018. godine od strane vizantijskog imperatora Vasilija II Bugaroubice.

Svepravoslavno priznata kanonska crkva u Republici Makedoniji, Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija obeležava ovaj jubilej na više i različite načine.

foto: Printscreen/TV Hram

Centralna proslava 1.000 godišnjice od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije, sa crkvenim blagolepijem, održala se 29. i 30. septrembra, u Stavropigijalnom manastiru „Sveti Jovan Zlatoust", u Nižepolju, kraj Bitolja.

U nedelju, 30. septembra služena je sveta Arhijerejska Liturgija na kojoj je načalstvovao NJegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski Jovan, uz sasluženje Visokopreosvećene gospode: Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Arhiepiskopa Lublinskog i Čelmskog Avelja (iz Poljske Pravoslavne Crkve), Episkopa šumperskog Isaije (iz Pravoslavne Crkve Češke i Slovačke), i Preosvećene gospode Episkopa: vranjskog Pahomija, raško-prizrenskog Teodosija, kruševačkog Davida, mohačkog Isihija, dioklijskog Metodija, pološko-kumanovskog i Mestobljustitelja debarsko-kičevskog Joakima, bregalničkog i Mestobljustitelja bitoljskog Marka, stobijskog i Mestobljustitelja strumičkog Davida, potom prezvitera Spiridona, predstavnika Arhiepiskopa Tirane i cele Albanije g-dina Anastasija i brojnog sveštenstva iz različitih eparhija više pomesnih Crkava.

foto: Printscreen/TV Hram

Liturgijsko toržestvo sa svojim pojanjem uveličali su poznati psalti iz Srbije, Grčke i Bugarske.

Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prisustvovao je i predstavnik Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije g-din Marko Nikolić.

Sabornom božanstvenom Tajnovodstvu, koje je nesumnjivo najodgovarajući način proslave jednog ovako velikog jubileja, prethodilo je jutarnje bogosluženje kojim je načalstvovao Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit

Crnogorsko-primorski g-din Amfilohije.

foto: Printscreen/TV Hram

Posle odslužene Arhijerejske Liturgije, za prisutni narod bila je upriličena trpeza ljubavi, posle koje je sledio prigodan, svečani program.

Svojom nadahnutom omilijom, program je započeo Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski Jovan. Svečani program sadržao je i muzičke tačke gorespomenutih horova, kao i izvođenje tradicionalnih pesama kavaldžija iz orkestra „Pece Atanasoski", sa ženskom vokalnom grupom pri istom orkestru.

(Kurir.rs/TV Hram)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track