DESET LOVACA STRADALO U LOVU ZA PET GODINA Beba ludom srećom samo lakše ranjena! CRNI BILANS
Foto: Shutterstock.

Kobne nesreće u lovu sve učestalije

DESET LOVACA STRADALO U LOVU ZA PET GODINA Beba ludom srećom samo lakše ranjena! CRNI BILANS

Društvo -

U subotu je srećom izbegnuta tragedija kada je lovac Slobodan M. (25) iz Šapca ranio jednogodišnju devojčicu A. G., pošto je ispalio metak iz sačmarice, ali ovaj slučaj još jednom nas upozorava koliko kobne mogu biti lovačke greške. Naime, deset lovaca izgubilo je život nesrećnim slučajem u srpskim lovištima u poslednjih pet godina, a uzrok tragedija uglavnom su bili nepažnja i nestručno rukovanje oružjem, saznaje Kurir.

Iz istog razloga stradaju i ljudi na njivama ili čak u domaćinstvima kada ih lovci nehotice upucaju, mada konkretnija statistika o učestalosti takvih slučajeva nije poznata. Ipak, poslednja fatalna nesreća u lovu dogodila se u septembru kada je lovac Nikola Jovanović (25) iz Odžaka, loveći divlje svinje, najverovatnije slučajno na njivi ubio Ivana Stojiljkovića (40), koji je, kako se sumnja, krao kukuruz. Malena A. G. iz sela Rumska kod Šapca u subotu je imala ogromnu sreću jer je zadobila lakše povrede kada su je u nogu pogodili delovi sačme iz puške Slobodana M., koji je lovio fazane u obližnjoj šumi. Po nalogu tužilaštva, protiv lovca će biti podignuta krivična prijava zbog izazivanja opšte opasnosti.

U Lovačkom savezu Srbije (LSS) objasnili su za Kurir da njihova statistika pokazuje da u proseku na godišnjem nivo poginu dva lovca. - Na osnovu naših saznanja koja se dobijaju usmenim informacijama sa terena, u poslednjih pet godina bilo je oko 10 nesrećnih slučajeva sa smrtnim ishodom u lovu - rekli su za Kurir iz Lovačkog saveza Srbije.

Iz saveza takođe apeluju da se lovci moraju neprestano pridržavati zakonskih i moralnih obaveza svih učesnika u lovu. - Te obaveze su sledeće: odlazak u lov sa dozvolom, sa pratiocem u pojedinačnom lovu ili grupovođom. U grupnom lovu obavezno je korišćenje propisanog oružja i municije, kao i obeležavajućih markera na odeći, traka jarke crvene boje na kapama, fluorescentnih prsluka i slično - kažu u LSS. Iz saveza napominju i to da svaki lovac sa puškom mora uvek rukovati njom kao da je napunjena, ali i da je drži zakočenu, osim kada želi da puca. - Uoči pucanja, lovac mora biti siguran u šta cilja, kao i da je to bezbedno po okolinu - napominju iz LSS.

HRONOLOGIJA NESREĆA U LOVU - 11. novembra lovac Slobodan M. (25) iz Šapca ranio je jednogodišnju devojčicu A. G., kada je slučajno ispalio metak iz lovačke puške - 10. septembra neoprezni lovac S. B. zasuo je sačmom bračni par S. K. (55) i D. B. (57) iz sela Nova Božurna dok su brali kukuruz u njivi - U noći između 8. i 9. septembra lovac Nikola Jovanović (25) iz Odžaka, umesto divlje svinje, upucao je Ivana Stojiljkovića (40), koji je brao kukuruz - 19. maja muškarac iz Velepolja kraj Niša, star pedeset godina, ranio je sam sebe puškom tokom lova u Paligračkim šumama, usled nestručnog rukovanja puškom - 15. maja lovac Stojan V. (51), najverovatnije slučajno, ubio je drugog lovca Miroslava K. (34), u ataru sela Idvor kod Kovačice, a potom izvršio samoubistvo pucnjem iz sačme - 14. januara u lovu kraj Mirijeva stradao je lovac Božidar M. (75), pošto ga je, tokom lova, I. V. (77) nehotice usmrtio hicem u glavu. Istog dana dogodila se i nesreća u njivama u Zaklopači, kada je iz nehata opalila puška lovca M. L. (33), a hitac je ranio u nogu lovočuvara V. Đ.

NAJVAŽNIJIA PRAVILA ZA ORUŽJE 1. Svojom puškom rukovati uvek kao da je puna - napunjena 2. Pušku uperiti uvek samo u cilj u koji se želi pucati 3. Budi uvek siguran u šta ciljaš 4. Koristi oružje, odnosno pucaj iz njega samo ako si apsolutno siguran da je to bezbedno po okolinu 5. Pušku držati zakočenu uvek, osim kada se želi pucati na siguran - jasan cilj 6. U toku bilo kakve pauze u lovu (doručak, prekid zbog odmora grupe) ili situacije u kojoj je opasno imati oružje spremno da opali (preskakanje ograde, prelazak preko potoka, kačenje puške na granu) pušku sa glatkim cevima obavezno prelomiti, odnosno izvući zatvarač kod puške sa olučenim cevima

GDE NE SME DA SE LOVI - u naseljenim mestima i parkovima u naseljima - u voćnjacima i vinogradima, rasadnicima i drugim ograđenim poljoprivrednim površinama - u objektima za lečenje, odmor i rekreaciju - na aerodromima, grobljima, javnim saobraćajnicama, aktivnim površinskim kopovima i drugim komunalnim površinama - na površinama koje se koriste za vojne namene - na površinama koje su na udaljenosti manjoj od 200 metara od naselja i stambenih i pomoćnih objekata izvan naseljenog mesta, dvorišta seoskog domaćinstva, dvorišta industrijskih i drugih objekata - na farmama divljači i u parkovima divljači

SAVETI ZA BEZBEDAN LOV - odlazak u lov sa dozvolom, sa pratiocem u pojedinačnom lovu i grupovođom u grupnom lovu - korišćenje propisanog oružja i municije za pojedine vrste lova na određenu vrstu divljači - koristiti obeležavajuće markere na odeći u lovu (trake jarke crvene boje na kapama, fluorescentne prsluke)

(I.Milićević-S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track