U OVOM GRADU U SRBIJI 900 EVRA JE PROSEČNA PLATA, A FALI IM 60 RADNIKA Direktor Milenko: Kad smo kandidate zvali da sutra ujutru u 6 dođu na posao, većina rekla da im je rano da ustanu?!
Foto: Youtube Printscreen

kubure s manjkom radnika, pa ih uvoze iz rumunije, turske i indonezije

U OVOM GRADU U SRBIJI 900 EVRA JE PROSEČNA PLATA, A FALI IM 60 RADNIKA Direktor Milenko: Kad smo kandidate zvali da sutra ujutru u 6 dođu na posao, većina rekla da im je rano da ustanu?!

Društvo -

Svi zaposleni su prijavljeni i uredno im se plaćaju svi porezi i doprinosi, a plata čistačice je 40.000

BEOGRAD/KLADOVO - Fabrici potrebno 60 radnika. Prosečna plata - 900 evra. Svi zaposleni su prijavljeni i uredno im se plaćaju svi porezi i doprinosi...

Kada bi se ovakav oglas pojavio, verovatno bi većina pomislila da je reč o nekoj firmi iz inostranstva. Ali, reč je o "Brodogradilištu Kladovo", koje od 2009.

godine posluje kao deo holandske kompanije "Gebr de Jonge", pišu Večernje novosti.

- U "Brodogradilištu" je uposleno 384 radnika, od kojih su 170 državljani Rumunije - kaže nam Milenko Lepović, direktor ove firme. - Stalno je otvoren oglas za prijem još 60 radnika - varilaca i brodomontera. Međutim, radnika nema, pa smo prinuđeni da se snalazimo, u saradnji sa sličnim kompanijama.

foto: Youtube Printscreen

Sagovornik kaže da u ovoj kladovskoj firmi čistačica mesečno zarađuje oko 40.000 dinara, dok prosečna bruto plata iznosi blizu 900 evra. Uprkos tome, radnika - nema.

- Ove godine, ugovorili smo proizvodnju i isporuku 12 tankera - navodi Lepović. - Ali, da imamo dovoljno kvalifikovanih radnika, mogli bismo odmah da potpišemo ugovore za još 10 takvih brodova, jer nam proizvodni kapaciteti to u potpunosti omogućavaju.

Kada zbog potrebe posla moraju hitno da obezbede dodatnu radnu snagu, objašnjava naš sagovornik, u pomoć pozivaju druga brodogradilišta.

foto: Youtube Printscreen

- Donedavno je u kladovskom "Brodogradilištu" radilo 34 radnika iz Indonezije - navodi Lepović. - Sada se posao ponovo nagomilao, pa ovih dana očekujemo da nam u pomoć pritekne još 22 radnika iz Turske. Kako bi se posao obavio na vreme, ova firma je prinuđena da deo poslova da i drugim brodogradilištima u Srbiji.

foto: Youtube Printscreen

- Pazite, ko god izrazi želju da radi ovde, mi ga primamo - objašnjava direktor "Brodogradilišta". - Ali, ovaj posao nije za svakoga. Posao jeste težak, jer se radi u tri smene, 365 dana u godini.

Zasad se snalaze "uvozom" radnika iz Turske i Indonezije, ali Lepović se nada da će ugovor koji su potpisali sa Tehničkom školom u Kladovu o dualnom obrazovanju, ipak, pomoći ovoj firmi da u skorije vreme dobije toliko potreban broj radnika.

foto: Youtube Printscreen

- Fale nam varioci, ali vi jednog takvog radnika možete, ako prione na rad u našoj firmi, za taj posao da osposobite za nekoliko meseci - navodi Lepović. - Veći je problem sa brodomonterima, jer se jedan dobar radnik ove struke "kali" najmanje pet godina.

U "Brodogradilištu" su zato angažovani radnici iz Rumunije. Svakoga dana, oni pređu Dunav i iz svoje zemlje, članice Evropske unije, dolaze na posao u Kladovo.

- Težak je posao - priznaje nam Nikolae Tobesku, poslovođa brodomontera za izradu krme, koji u Kladovo svakodnevno dolazi na posao iz rumunskog Turnu Severina. - Radi se leti i zimi, po suncu i snegu... Ja sam ovde već više od 10 godina.

foto: Youtube Printscreen

Ipak, Tobesku o plati - ne priča. Kaže samo da je zadovoljan. Isti odgovor dobijamo i od njegovog zemljaka Jona Vraštara, zavarivača, koji na posao u Kladovo dolazi iz rumunske Oršave.

- Nekada je i u Oršavi radilo brodogradilište, ali je ugašeno - kratko, ne želeći da gubi dragoceno vreme, kazuje Vraštar.

- Ovde radim već nekoliko godina i izuzetno sam zadovoljan.

U "Brodogradilištu" vri kao u mravinjaku. Svako zna svoj posao, a zaposleni deluju kao dobro uigran tim.

- Tako je, kako je - zaključuje Lepović. - Možemo samo da nastavimo da se borimo i radimo. Nama platu niko neće pokloniti. Jednostavno, moramo je zaraditi...

foto: Youtube Printscreen

Nedavno je firma raspisala oglas za prijem radnika, a kada su dobili spisak zainteresovanih za posao, počeli su da pozivaju one koji su se prijavili na konkurs.

- Neverovatno, ali istinito - u čudu je Lepović. - Kada smo većini zainteresovanih kazali da očekujemo da se sutradan u šest sati ujutru jave na posao, većina je odgovorila da im je "previše rano da ustanu u to vreme".

(Kurir.rs/Večernje novosti/Lj. Trifunović/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track