NASILJE U PORODICI VIŠE SE NE TOLERIŠE: Izrečeno 23.118 hitnih mera od početka godine
Foto: Shutterstock

ministar stefanović jasan

NASILJE U PORODICI VIŠE SE NE TOLERIŠE: Izrečeno 23.118 hitnih mera od početka godine

Društvo -

BEOGRAD - Od početka ove godine zbog nasilja u porodici izrečeno je ukupno 23.118 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana, izjavio je danas u Beogradu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

On je naveo da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama. "Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke, rekao je Stefanović.

foto: Marina Lopičić

On je istakao da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako ističe, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

"Postali smo u poslednjih nekoliko godina više svesni činjenice koliko je opasna ova vrsta nasilja i da ne postoji 'čaroban štapić' da sprečimo zveri da nasrnu na svoje supruge, devojke, majke, sestre", naveo je Stefanović i ukazao da policija pre donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nije imala dovoljno moći i nadležnosti da pomogne žrtvama.

"Sada postoji mogućnost da nasilnik bude izbačen iz stana, iako je u njegovom vlasništvu, i to je važna mera", dodao je Stefanović, navodeći da država mora do kraja da goni nasilnike, jer ne može da krene u sledeću fazu razvoja ako ne reši taj problem.

On je istakao da je dobro što se stalno govori o tome da "ne treba nabijati glavu u pesak" i poručio da bi društvo trebalo više da se uključi u rešavanje problema nasilja i da prijavi svakog počionoca. Stefanović je istovremeno najavio da će predložiti pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elemetnima nasilja.

"U sledećoj fazi ostaje da se u rešavanje problema nasilja u porodici značanije uključi društvo, jer još nismo na nivou da se to shvata kao veliki problem. Treba da gradimo društvo koje odbacuje nasilje i prijavljuje svaki slučaj kako bi broj žrtava bio manji", podvukao je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja