Najnovije vesti

NOVI SAD: Otvoren Muzej prisajedinjenja, evo čega sve ima unutra (FOTO)
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

velika proslava 100. godišnjice

NOVI SAD: Otvoren Muzej prisajedinjenja, evo čega sve ima unutra (FOTO)

Društvo

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je otvoren Muzej prisajedinjenja 1918. godine povodom obeležavanja stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

1 / 7 Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti otvaranja da će ta institucija biti mesto nezaborava posvećeno velikanima.

 

"Ovo je dogadjaj od ogromnog značaja, jer su se na današnji dan pre jednog veka voljom 757 poslanika vojovdjanske oblasti prisajedinile Srbiji", rekao je Mirović i dodao da je tada točak istorije preusmeren.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Mirović je rekao da bezuslovno prisajedinjenje nisu izglasali samo Srbi, već su tada kao i danas, kako je rekao, sa nama bili Bunjevci, Slovaci, Rusini i mnogi drugi.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je Velika narodna skupština 1918. godine donela sigurno najznačajniju odluku u 20. veku, odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ona je kazala da u jedinstvu leži najbolji način odbrane od svake opasnosti, a da su sloboda i ravnopravnost svih gradjana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, najviša vrednost Srbije.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Naš Muzej prisajedinjenja ima nacionalni značaja kao mesto susreta sa stradalničkom i herojskom prošlošću. Ovo je od danas mesto našeg sećanja i ponosa", rekla je Maja Gojković.

"Danas slavimo slobodu koju su nam doneli naši preci pre 100 godina", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...