SVEČANOST U NARODNOJ SKUPŠTINI, OTVORENA IZLOŽBA MISIJA HALIJARD Ambasador Skat: Herojstvo u Drugom svetskom ratu - srce i duša Srbije
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Fotografije izložene u holu Parlamenta

SVEČANOST U NARODNOJ SKUPŠTINI, OTVORENA IZLOŽBA MISIJA HALIJARD Ambasador Skat: Herojstvo u Drugom svetskom ratu - srce i duša Srbije

Društvo -

Ambasador SAD Kajl Skat i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković otvorili su danas izložbu fotografija "Misija Halijard" u Narodnoj skupštini Srbije, a Skat je tim povom ocenio da hrabrost, herojstvo i požrtvovanost koja je prikazana na fotografijama predstavljaju srce i dušu Srbije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je da na tome odnosi SAD i Srbije treba nadalje da se razvijaju.

Otvaranju izložbe prisustvovali su narodni poslanici, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, diplomatski kor, ličnosti iz javnog i političkog života Srbije.

Fotografije u holu Skupštine prikazuju operaciju "Vazdušni most", poznatu u Americi kao "Misija Halijard", najveću akciju spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu. Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa snagama pod komandom Draže Mihailovića, a tokom akcije spaseno je više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skat je otvarajući izložbu naveo da su pre dve sedmice Srbija, SAD i veći deo sveta obeležili kraj Prvog svetskog rata, u kojem je Srbija izgubila trećinu stanovništva i istakao da naredni - Drugi svetski rat, nije bio ništa lakši, te da su u njemu Srbi platila strašnu cenu otpora nacistima i fašizmu.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Današnja izložba usmerena je na jedan manje poznati deo te velike borbe. To je inspirativna priča o hrabrosti, požrtvovanosti i solidarnosti u zajedničkoj borbi protiv zla. Takođe, izložba daje još jedan primer dubokih veza koje spajaju Srbe i Amerikance do današnjeg dana", kazao je Skat.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Američki i saveznički piloti izveli su na stotine važnih napada protiv čvrsto ranjenih lokacija, mnogi od njih se nisu nikada vratili, kazao je Skat i dodao da oni čiji su avioni bili oštećeni i nisu se mogli vratiti u baze, bili su primorani da iskoče iznad teritorije Jugoslavije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Marinković se prisutnima obratio u ime predsednice Narodne skupštine Srbije i naveo da je "Misija Halijard" najveća misija spasavanja pilota u okviru koje su "srpski seljaci u selu Pranjani spasavali, delili hleb i čekali spas za preko 500 američkih pilota".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Ta 1943, 1944. i deo 1945. godine ostaće zlatnim slovima zabeležene u istoriji Srbije i srpskog naroda i jedan od stubova savezništva između SAD i Srbije i naravno srpskog naroda", kazao je Marinković i dodao da će se naredne godine obeležiti jubilej - 75 godina od početka te akcije i da će veći broj ljudi biti uključen u obeležavanje tog jubileja kako u Srbiji, tako i u SAD.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track