USVOJITI ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Komitet ministara Saveta Evrope ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve potrebne korake
Ilustracija, Foto: Shutterstock

poziv

USVOJITI ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Komitet ministara Saveta Evrope ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve potrebne korake

Društvo -

STRAZBUR, 6. decembra (Tanjug) - Komitet ministara Sveta Evrope ponovo je danas pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava kojom joj je, između ostalog, naložena i ta obaveza.

Komitet, inače, konstatuje da je Srbija do sada sprovela 90 odsto svih odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

foto: printscreen

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali on još nije usvojen.

Ovaj poziv Komiteta ministara je usledio nakon njihovog trodnevnog decembarskog zasedanja, na čijem je dnevnom redu bilo i izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, povodom predstavke Zorice Jovanović, u čiju je korist presudio, a državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

U saospštenju SE se podseća da je bezuslovna obaveza Srbije, u skladu sa članom 46 Evropske konvencije o ljudskim pravima, da se u celosti, efektivno i bez odlaganja pridržava presude Evropskog suda za ljudska prava.

Komitet ministara je zbog toga ponovo pozvao vlasti u Srbiji da preduzmu sve neophodne korake kako bi se zakonodavni proces doveo do kraja.

Nalog Srbiji za zakonsko i institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba izdao je 2013. godine Sud za ljudska prava u Strazburu u presudi povodom slučaja Zorice Jovanović u čiju je korist presudio.

foto: Shutterstock

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović, jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije proglašena umrlom.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje, niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu, ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track