MINISTARKA KUBUROVIĆ: Uskoro u proceduri Zakon o sprečavanju korupcije
Foto: Beta/Miloš Miškov

razgovarala sa ekspertom za korupciju oebs

MINISTARKA KUBUROVIĆ: Uskoro u proceduri Zakon o sprečavanju korupcije

Društvo -

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će se uskoro u proceduri naći i novi Zakon o sprečavanju korupcije (novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije), čiji se tekst nacrta trenutno usaglašava sa preporukama GREKO eksperta.

"Ovaj zakon zajedno sa Zakonom o lobiranju značajno će proširiti ovlašćenja i ojačati kapacitete Agencije za borbu protiv korupcije", ukazala je Kuburović, u razgovoru sa ekspertom za korupciju OEBS-a Paolom Severino, na marginama skupa "Primena mehanizama prevencije korupcije".

Severino je pozdravila nedavno usvajanje Zakona o lobiranju u Srbiji, ukazavši da takav zakon u Italiji ne postoji, i da Srbija može da bude dobar primer, na koji njena država može da se ugleda.

"Borba protiv korupcije mora da se kontinuirano unapređuje i menja u skladu sa promenama u društvu", istakla je profesorka, a saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ona je ukazala i da su regionalni pristup i međunarodna ekspertiza značajne za efikasnu borbu protiv korupcije.

"I Italija je imala velikih problema sa korupcijom, te je jednaku pažnju posvetila uspostavljanju i represivnih i preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije i kriminala,", naglasila je Severino.

Kuburović je istakla i da Srbija i Italija imaju intezivnu i blisku saradnju kada su u pitanju pravosuđe i borba protiv korupcije.

Ona je podsetila da su ministri pravde Srbije i Italije pre oko dve godine potpisali bilateralne ugovore, kako bi se ubrzala razmena podataka za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe, dodala je i da su Ministarstvo pravde i italijanska Finansijska policija prošle godine potpisale Memorandum o saradnji, koji predviđa stručnu obuku srpskih tužilaca i policajaca u Italiji, u oblasti borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala.

Kuburović je dodala da neposredna saradnja postoji i između tužilaštava dve države, koja podrazumeva i zajedničke istražne timove.

Ukazala je i da Srbija jednaku pažnju posvećuje preventivnim i represivnim merama i podsetila da je usvojen set antikoruprivnih mera, koje su državnim organima dale kapacitete da se bore protiv kriminala i korupcije.

"Sada postoje specijalizovane sudije i tužioci za borbu protiv korupcije, što je jedan od preduslova da postoji više čvrstih optužnica, a samim tim i više osuđujućih presuda", rekla je ministarka.

Kuburović i Severino su se saglasile da je razmena iskustva i dobrih praksi od velikog značaja za borbu protv korupcije i kriminala i ocenile da podrška Italije i Srbije jedna drugoj, ne izostaje ni u ovoj oblasti.

Na sastanku je istaknuta i nedvosmislena podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija.

Konferencija je organizovana uz podršku OEBS-a i Ambasade Italije u Srbiji, a sastanku su prisustvovali i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, kao i ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track