OVO IMA SAMO U SRBIJI! Službenica u Leskovcu polomila nogu, porodilje ostale bez novca! NIKO DRUGI NE UME DA OBRAČUNA, PARE VRAĆENE DRŽAVI
Foto: Kurir

Skandal

OVO IMA SAMO U SRBIJI! Službenica u Leskovcu polomila nogu, porodilje ostale bez novca! NIKO DRUGI NE UME DA OBRAČUNA, PARE VRAĆENE DRŽAVI

Društvo -

Leskovac vratio Ministarstvu za rad 21 milion namenjen za isplate majkama zato što je jedina službenica koja zna da radi obračune otišla na bolovanje

Radnica slomila nogu, nema nadoknade za porodilje - ovo ima samo u Srbiji!

Porodilje u Leskovcu umalo da trajno ostanu bez nadoknade zato što je radnica koja obavlja posao obračuna i rešenja slomila nogu, zbog čega je iz sektora društvene delatnosti u državni budžet vraćen 21 milion dinara koji je trebalo da dobiju porodilje!

foto: Shutterstock

Zbog ovoga se na jugu Srbije porodilje osećaju iznevereno, a mnogi su u neverici da samo jedna službenica ovog sektora zna da obavlja taj posao, a trenutno je na bolovanju.

foto: Fonet

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na sednici Gradskog veća potvrdio je da je novac koji je bio namenjen za majke vraćen Ministarstvu za rad. - Žena, jedina koja radi taj posao, polomila je nogu, možda je upala u šaht, ne znam, i pošto jedina radi taj posao i nema ko da je zameni, 21 milion dinara vraćen je nazad - rekao je Cvetanović i dodao da je ovaj skandalozni čin iznenadio i resornog ministra Zorana Đorđevića.

Očigledno, posle intervencije resornog ministra, Cvetanović, sa kojim smo juče kontaktirali, brže-bolje se potrudio da problem reši.

- Ovo se dešava zato što imamo 170 radnika manje nego što nam zakon propisuje i zato što nemamo više osoba koje mogu da rade isti posao. Žena je povredila nogu, na bolovanju je, a s obzirom na to da je nov obračun u pitanju, uspeli smo da nađemo rešenje. Spremili smo koleginicu, koja se edukovala, vredno radila i napravila ta rešenja koja smo poslali ministarstvu. Ministarstvo je videlo da su rešenja urađena stručno i kompletno i novac je vraćen u budžet grada - kaže za Kurir Cvetanović.

foto: profimedia

On dodaje da će sve porodilje dobiti novac koji zaslužuju i koji im pripada do kraja godine. - Bilo bi problema da novac nismo namenski potrošili jer iduće godine ne bismo dobili sredstva. Na ovaj način je ispravljena greška - navodi Cvetanović.

Zoran Đorđević Neko će snositi posledice, ovo je katastrofalno

foto: Marina Lopičić

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je ovaj potez više nego skandalozan, ali da će majke dobiti finansijska sredstva koja im pripadaju. - Majke ne treba da brinu. To je nešto iz čega svi treba da izvuku neku pouku. Vi ste ovo opisali kao skandalozno, a ja bih dodao i katastrofalno. Neko je u službi grada Leskovca možda pomislio da čini dobru stvar, pa je vratio novac. Ali nije vratio ministarstvu, nego u budžet Republike Srbije bespovratno. Ja sam gradonačelnika sreo u Vladi možda sam bio i malo neprijatan... Oni su prvo vratili novac, pa su tek posle mene pismom obavestili o tome. Kada su videli da imaju problem, mogli su da pozovu da se konsultuju. Zbog takve odluke će neko morati da snosi posledice - zaključio je Đorđević.

Kurir.rs/ M. BRANKOVIĆ - S. SLAMNIG/ Foto: Shutterstock, Fonet, Profimedia, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track