DOBRA VEST ZA RODITELJSKI DŽEP: Neće biti novih udžbenika za prvi i peti razred
Foto: Zorana Jevtić

moći će braća i sestre da naslede

DOBRA VEST ZA RODITELJSKI DŽEP: Neće biti novih udžbenika za prvi i peti razred

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete, nedavno je uputilo osnovnim školama obaveštenje da udžbenici za prvi i peti razred koje su škole odabrale za ovu školsku godinu ostaju u upotrebi i u idućoj 2018/2019, što je pogodilo male izdavače koje su, već krenulo u pripremu i prezentaciju udžbenika za ove razrede u nadi da će dogodine deo škola izabrati njihova izdanja.

U dopisu Ministarstva se navodi da je ova odluka način da se pruži finansijska podrška roditeljima, ali mali izdavači skreću pažnju da su oštećeni, jer u Zakonu o udžbenicima, koji je donet pre godinu dana, stoji da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program, kakav je slučaj sa prvim i petim razredom u 2017/2018, udžbenici biraju na godinu dana, a posle toga, raspisuje konkurs, a odabrani udžbenici važe više godina.

Roditelji prvaka i petaka, tako po odluci ministrastva, za narednu školsku godinu mogu da kupe i stare udžbenike koje su znatno jeftiniji od novih koje bi roditelji morali da kupe da je raspisan konkurs za nove udžbenike.

"Dopis je poslat školama imajući u vidu da će se u narednoj školskoj godini primenjivati novi programi nastave i učenja za drugi i šesti razdred osnovnog obrazovanja. Ako bi se istovremeno menjali udžbenici za prvi i za peti razred, to bi predstavljalo veliko finansijsko opterećenje za roditelje, objašnjavaju svoju odluku u Minsitarstvu prosvete.

foto: AP

U Ministarstvu prosvete kažu i da ukoliko škole odluče da zamene udžbenike, što im zakon i omogućava, trebalo bi da imaju dobro obrazloženje zašto to čine i da to obrazloženje dostave Savetu roditelja svoje škole.

"Odgovornost za nedomaćinsko postupanje ne može da bude na ministarstvu, već pođednako na svakom direkoru i nastavniku", poručuju iz ovog ministarstva.

Istovremeno iz jedne Izdavačke kuće podsećaju da su poštujući aktuelni Zakon o udžbenicima, pripremile udžbenike za sve predmete prvog i petog razreda i za njih dobila odobrenja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

foto: AP/ILustracija

Kako navode u saopštenju, u saradnji sa iskusnim timovima autora, ilustratora, grafičkih dizajnera i urednika, pripremili su kvalitetne, savremene i konceptualno potpuno drugačije udžbenike, predstavili ih krajem prošle godine širom Srbije, i dobili izuzetno pozitivne oceneod učitelja i nastavnika.

"Iz svega navedenog postavljaju se pitanja zašto se proizvoljno tumače i menjaju odredbe Zakona o udžbenicima i zbog čega ovakva odluka nije doneta ranije, već neposredno pred odabir, kada su izdavači već uložili novac", navodi izdavač.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track