AKCIJAŠKI POZDRAV ZA VUČIĆA: Odlikovanje i za Slobodana Ristanovića (88)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

proslava dana državnosti

AKCIJAŠKI POZDRAV ZA VUČIĆA: Odlikovanje i za Slobodana Ristanovića (88)

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti, odlikovanje predsedniku udruženja veterana graditelja Novog Beograda i Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije, dr Slobodanu Ristanoviću, koji je istakao da je dva miliona akcijaša dalo ogroman doprinos sveukupnom razvoju zemlje.

Ristanović (88) je, izlazeći da primi odlikovanje, predsednika Srbije pozdravio akcijaškim pozdravom, dignutom pesnicom, a Vučić mu je uzvratio i uručio Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim delatnostima.

"Doktor Slobodan Ristanović, jedan od simbola omladinskih radnih akcija, graditelj Novog Beograda, a sada aktivni pobornik obnavljanja akcijaške tradicije", rečeno je u Predsedništvu Srbije na odlikovanju.

Ristanović je rekao da nagadu doživljava ne samo kao priznanje za učešće na omladinskim radnim akcijama i afirmaciju akcijaškog pokreta, već i za sve ono što je do sada uradio.

"Držim se jednog životnog gesla Jovana Cvijića, naseg zemljaka, Jadranina, koji je rekao da je život za to da se korisno utroši. I ja sam u svom životu uradio sve što je moglo da se uradi za našu Srbiju i naše Podrinje, a to je ustaničko Podrinje, gde su održane sve najveće bitke srpske vojske, kao što su Cerska, Kolubarska, Bitka na drini i druge", kazao je Ristanović.

Priseća se da je imao samo 16 godina kad je, jedva, bio primljen u prvu grupu za radnu akciju. "Kada sam rekao - 'znam gde je Novi Beograd i ja ću za vama', oni su me primili i prve godine sam bio udarnik. Već druge godine sam iz Šapca doveo brigadu na Novi Beograd, a treće godine sam opet bio na Novom Beogradu, gde sam kao član Glavnog štaba omladinskih brigada koordinirao kulturne aktivnosti u svih pet omladinskih logora".

Kaže i da je na odlikovanju rekao predsedniku Vučiću da bi dao i to priznanje i sva ostala priznanja i nagrade, među kojima je i orden rada, "u zamenu" za to da se podigne spomenik graditeljima Novog Beograda.

Ristanović ističe da bi to bio spomenik svim učesnicima omladinskih radnih akcija, kojih je u periodu još od 1941. pa sve to do 1990. godine bilo dva milliona.

"To nisu proizvoljne brojke, mi graditelji smo dali u tom period 135 miliona dobrovoljnih radnih sati i to je naš doprinos za privredni i svekukupni razvoj ove zemlje", naglasio je on.

Podsetio je da je napisao više knjiga, posvećenih omladinskim radnim akcijama, od 1941. do 1990. godine, u okviru kojih su nastala mnoga zdanja, poput Palate Srbija, novobeogradskih prvih naselja, Centra Sava i mnogih drugih. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom današnjeg praznika, Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track