MIHAJLOVIĆEVA: Sprečavanje nasilja nad ženama je prioritet Vlade
Foto: Ana Paunković

poseta evropskih eksperata

MIHAJLOVIĆEVA: Sprečavanje nasilja nad ženama je prioritet Vlade

Društvo -

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je danas, povodom posete GREVIO ekspertske grupe Saveta Evrope, da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju i ostvarila značajne rezultate u borbi protiv nasilja nad ženama.

Mihajlovcić očekuje dodatne pomake u narednom periodu u ovoj oblasti.

"Ponosna sam što je Vlada Srbije pripremila prvi izveštaj o sprovođenju Istanbulske konvencije, kojim je koordiniralo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, a učestvovalo je više od 260 raznih organizacija", rekla je Mihajlović novinarima pre početka predstavljanja prvog državnog izveštaja Srbije o primeni Istanbulske konvencije GREVIO ekspertskoj grupi, koja se nalazi u evaluacionoj poseti.

Mihajlović je istakla da je u prethodnom periodu mnogo toga urađeno na sprečavanju nasilja nad ženama, od donošenja Nacionalne strategije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2011-2015, donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, izmena Krivičnog zakona.

"Očekujem da na sastanku sa evropskim ekspertima dobijemo jasne smernice, ali i razmišljanja o tome šta je Srbija uradila dobro, a gde su još moguća poboljšanja", kaže Mihajlović.

Potpredsednica GREVIO grupe Simona Lanzoni rekla je da je sigurna da ce GREVIO ekspertska grupa uspešno obaviti monitoring i ostvariti konstruktivnu saradnju sa institucijama Srbije.

Članica GREVIO grupe iz Holandije Aleid van den Brink kaže da zadovoljna što ima priliku da sa predstavnicima državnih institucija u Srbiji razgovara o suzbijanju nasilja nad ženama i da veruje da će sve prikupljene informacije naći mesto u izveštaju.

Srbija je jedna od prvih država koja je ratifikovala Istambulsku konvenciju, oktobra 2013. godine.

Time je pokazala političku spremnost i preuzela obavezu da uspostavi sistem prevencije od rodno zasnovanog nasilja, da obezbedi sveobuhvatnu zaštitu žrtava i da kazni počinioce, primenjujući odredbe Konvencije obezbeđujući standarde u skladu sa najboljom evropskom praksom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track