Najnovije vesti

DOMAĆINSTVIMA U SRBIJI ZA ŽIVOT FALI SAMO 200 DINARA MESEČNO: Najviše para dajemo na hranu, komunalije, vodu i struju! Spadate li i vi u ovaj srpski prosek ili vama fali više?(ANKETA)
Foto: AP/Ilustracija

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi

DOMAĆINSTVIMA U SRBIJI ZA ŽIVOT FALI SAMO 200 DINARA MESEČNO: Najviše para dajemo na hranu, komunalije, vodu i struju! Spadate li i vi u ovaj srpski prosek ili vama fali više?(ANKETA)

Društvo

BEOGRAD - Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi iznosili su 65.790 dinara u četvrtom kvartalu prošle godine, dok su prosečni izdaci iznosili 66.011 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Prosečni prihodi su, prema statistici, bili za 3,3 odsto veći nego u istom periodu 2017. godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava veći za 3,0 odsto.

U odnosu na treći kvartal 2018. godine, prosečni prihodi su bili veći za 3,1 odsto, a izdaci za 2,8 odsto. 

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Najveći udeo u mesečnim prihodima imala su primanja iz redovnog radnog odnosa - 48,8 odsto, penzije (32,3%), prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova (5,1%), naturalna potrošnja (3,4%), prihodi van redovnog radnog odnosa (2,9%), primanja od socijalnog osiguranja (2,6%), ostala primanja (2,5%) i prihodi iz ostalih izvora 2,4%.

Najveći izdaci domaćinstava bili su za hranu i bezalkoholna pića sa udelom od 34,4 odsto, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva - 17,5 odsto.

foto: Filip Plavčić

Slede izdaci za transport sa učešćem od 9,2 odsto, za lične predmete i usluge 5,8 odsto, za komunikacije (5,2%), za rekreaciju i kulturu (5,2%), za odeću i obuću (5,1%), za alkoholna pića i duvan (4,9%), za zdravlje (4,2%), za opremu za stan i tekuće održavanje (4,2%), a 4,3 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u četvrtom kvartalu (2.214 za Republiku Srbiju), anketirano je 1.578 domaćinstava, odnodno 71 posto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...