GUŽVE NA ŠALTERIMA POLICIJSKIH UPRAVA: Za zamenu pasoša treba dva meseca
Foto: Shutterstock

Navala

GUŽVE NA ŠALTERIMA POLICIJSKIH UPRAVA: Za zamenu pasoša treba dva meseca

Društvo -

Ukoliko želite da izvadite nov pasoš, za to će vam trebati najmanje dva meseca, budući da su u mnogim poreskim upravama do druge polovine aprila zauzeti skoro svi termini za podnošenje zahteva za putnu ispravu. A nakon što predate zahtev nadležnom organu, on ima rok od 30 dana da vam pasoš izda.

foto: Marina Lopičić

Povećan broj zahteva i gužve na policijskim šalterima nastale su jer mnogim građanima u narednih godinu dana ističe biometrijski pasoš, koji je u Srbiji uveden pre deset godina, koliki je i rok njegovog važenja.

Zahtev za izdavanje putne isprave može se podneti direktno na šalteru policijske uprave po mestu prebivališta ili boravišta, ali ko želi da izbegne čekanje u redovima, termin za podnošenje zahteva može da zakaže putem portala E-uprava. Međutim, na beogradskoj opštini Voždovac prvi slobodan termin je, recimo, posle 17. aprila, a slična situacija je u ostalim velikim opštinama.

Inače, većina prvih biometrijskih pasoša izdata je između 2009. i 2010. godine, te im rok ističe ove i naredne godine. Međutim, za zamenu pasoša ne bi trebalo čekati da on istekne, jer u evropskim zemljama putnik može da uđe ako pasoš važi još najmanje tri meseca, dok u drugim zemljama, na primer u Turskoj i Egiptu, taj rok ide i do šest meseci. Probijanje roka za samo jedan dan dovoljan je razlog da putnika, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice ili da odbiju čekiranje ranije kupljene avionske karte.

Ipak, prema Zakonu o putnim ispravama, osobi koja poseduje pasoš čiji rok važenja nije istekao na zahtev se može izdati nova putna isprava ako je ista popunjena, zatim ukoliko je oštećena ili dotrajala, ukoliko je došlo do promene ličnih podataka vlasnika pasoša, ako fotografija na putnoj ispravi ne odgovara izgledu lica, kao i ukoliko strana država odbije da izda vizu i reguliše boravak jer preostali rok važenja putne isprave iznosi manje od šest meseci.

Zato građani kojima je do isteka roka važenja pasoša ostalo duže vremena, ali žele ranije da ga zamene, moraju uz zahtev za izdavanje da prilože i obrazloženje zbog čega žele novu ispravu.

Iz MUP poručuju da, imajući u vidu predstojeće praznike, kao i godišnje odmore, očekuju veći broj podnetih zahteva: - Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima sve neophodne organizacione i tehničke mere kako bi se poslovi izdavanja biometrijskih dokumenata Republike Srbije odvijali brzo i nesmetano, a u cilju ostvarivanja prava građana.

MENJA I DIJASPORA SOŠKA U SIDNEJU 105 DOLARA

Građani Srbije u dijaspori pasoš mogu da zamene i u konzulatu Srbije u zemlji u kojoj žive, a u kojima se takođe povećao broj zahteva za izdavanje novih putnih isprava. Iz Ambasade Srbije u Kanberi i iz Generalnog konzulata u Sidneju uveravaju da zastoja u obradi pristiglih zahteva ipak nema, a kako podsećaju Vesti onlajn, troškovi izdavanja nove putne isprave i Australije iznose 105 australijskih dolara.

ČINJENICE POTREBNA DOKUMENTA

- važeća lična karta - stari pasoš - dokaz o uplaćenoj naknadi od 3.000 dinara NBS za obrazac pasoša - dokaz o uplaćenoj naknadi od 600 dinara Budžetu Srbije za obrazac pasoša - dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti, ukoliko se zahteva brzinsko izdavanje putne isprave - uverenja o državljanstvu i izvode iz matične knjige rođenih ili venčanih po potrebi pribavlja nadležni organ po službenoj dužnosti - građani mogu i sami da donesu navedena dokumenta ako im ne odgovara pribavljanje podataka po službenoj dužnosti u roku od 15 dana, a kako bi njihov zahtev bio rešen u kraćem roku

ČINJENICE POSTUPAK ZA ZAMENU - Predaja dokumenata na šalteru policijske uprave, uz moguće gužve - Da biste izbegli čekanje, zakažite termin za podnošenje zahteva za pasoš preko portala E-uprava - Dokumenta se predaju na šalteru policijske uprave po mestu prebivališta ili boravišta

STATISTIKA 10 godina je rok važenja pasoša za odrasle 5 godina važi pasoš za decu od tri do 14 godina 3 godine traje pasoš za decu do tri godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track