SUTRA JE MEĐUNARODNI DAN PORODICE, ZAŠTITNIK GRAĐANA UPOZORAVA: Zbog borbe za boljim materijalnim životnim uslovima, trpi porodica
Foto: Beta/Miloš Miškov

porodično nasilje gorući problem

SUTRA JE MEĐUNARODNI DAN PORODICE, ZAŠTITNIK GRAĐANA UPOZORAVA: Zbog borbe za boljim materijalnim životnim uslovima, trpi porodica

Društvo -

U borbi da se ostvare roditeljski ciljevi, obezbede materijalna dobra, pronađe ili sačuva radno mesto i dostignu novonametnute društvene vrednosti, neretko stradaju zdravi i funkcionalni porodični odnosi, upozorava zaštitnik građana Zoran Pašalić uoči Međunarodnog dana porodice, 15. maja.

U saopštenju Pašalić ističe da je tokom 2018. u oblasti rodne ravnopravnosti, koja obuhvata i pitanja porodice, najveći broj pritužbi Zaštitniku, čak više od 40 odsto njih, ukazuje na povrede prava na naknadu zarade za vreme odsustva zbog trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva i nege deteta, prava trudnica i porodilja.

"Društvena pomoć i servisi podrške porodici na poslu, u obrazovnim i drugim ustanovama, kao i porodicama suočenim sa siromaštvom, ni izbliza nisu odgovarajući težini izazova sa kojima se suočavaju današnje porodice zbog čega trpe i deca i roditelji, odnosno staratelji", ukazuje Pašalić.

Dodaje da je porodično i partnersko nasilje, čije su žrtve i deca i stariji, i dalje je gorući problem moderne porodice.

"Godinama unazad trećina pritužbi u oblasti prava deteta, rodne ravnopravnosti, prava na zaštitu porodice, trudnica i samohranih roditelja, odnosi se na nasilje prema ženama i deci", ističe zaštitnik građana.

Kaže da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija je primena počela pre skoro dve godine, počeo je da daje pozitivne efekte, kroz uspostavljanje efikasnije intersektorske komunikacije i saradnje između nadležnih državnih organa, pre svega između centara za socijalni rad, policije i tužilaštva.

Takođe, dodaje Pašalić, uspostavljena je i praksa izrade individualnih planova zaštite.

"Međutim, nadležni i dalje u svojim procenama, decu koja žive u porodičnom nasilju i koja mu prisustvuju, ne prepoznaju kao žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, usled čega izostaju adekvatne mere njihove zaštite i sprečavanja daljeg ugrožavanja njihovih prava", upozorava zaštitnik građana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track