Najnovije vesti

UPOZORENJE: Ne odlažite kišobrane, PLJUSKOVI SA GRADOM mogući do 25. juna! A, evo šta kažu o jučerašnjem NEVREMENU KOJE SE SRUČILO NA BEOGRAD!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

savet meteorologa

UPOZORENJE: Ne odlažite kišobrane, PLJUSKOVI SA GRADOM mogući do 25. juna! A, evo šta kažu o jučerašnjem NEVREMENU KOJE SE SRUČILO NA BEOGRAD!

Društvo

Sve do 25. juna na snazi je upozorenje Republičkog meteorološkog zavoda na pljuskove sa gradom. U petak i subotu imaćemo daleko ređu pojavu pljusakova, biće pretežno sunčano i malo toplije. Između subote i nedelje i početkom sledeće sedmice opet sledi pad temperature, pljuskovi i grmljavina.

Olujno nevreme praćeno kišom i gradom pogodilo je juče po podne Beograd. Vetar je ljuljao stabla, a zbog velike količine vode stvorene su gužve u saobraćaju. Brojne ulice su bile potpuno poplavljene.

Najviše kiše palo je u Grockoj i Batajnici. U trenutku najjačeg pljuska palo je 30 litara po kvadratnom metru.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da ovakav pljusak nije uobičajen i da se javlja jednom u sedam, osam godina. Ukazuje da se dešava da se i jači pljusak dogodi i nekoliko dana kasnije na drugoj lokaciji.

"Manifestacije u Beogradu, međutim, nisu iste kao na otvorenom terenu, već su vidljivije", istakao je Todorović.

Teško je reći gde bi naredno pljusak mogao da se dogodi, a teško je i prognozirati takve oblake. Oni se, ukazuje Todorović, stvore u roku od pet do deset minuta.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

I danas će biti nestabilno vreme, kao i prethodnih dana. "Utešno je što ćemo sutra i u subotu imati daleko ređu pojavu pljusakova. Biće pretežno sunčano i malo toplije, sa temperaturom malo iznad 30 stepeni", naveo je meteorolog Todorović.

Ponovo pad temperature

Između subote i nedelje i početkom sledeće nedelje opet sledi pad temperature, pljuskovi i grmljavina.

Na pitanje kada će vreme biti stabilnije duži period, Todorović podseća da je suvo i sušno vreme bilo 2012 i 2015. godine. Onda se, međutim, žali na sušu, kaže Todorović.

Meteorolog ne očekuje da će biti takvih perioda. "Za naše prilike uobičajen je ritam od tri do pet suvih i toplih dana, pa tri do četiri promenljivih sa pljuskovima. Ne mogu reći da ih neće biti, pitanje je koliko često", rekao je Todorović.

Kaže da je prethodne godine bilo pljuskova u prvoj polovini jula, dok ih je kasnije bilo manje uz toplije vreme.

Kurir.rs/RTS/Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić, Zoran Žestić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...