MLAĐAN IZ DONJEG ADROVCA OTKRIO DA JE UKRADENA BEBA, A ONDA KREĆE JOŠ VEĆA DRAMA: Rekli su mi da su me ostavili u porodilištu! Izmislili su mi i oca imajku! Sada dve porodice čekaju DNK analizu verujući da je njihov sin!
Foto: Printscreen/Youtube

ŽRTVA AFERE UKRADENE BEBE

MLAĐAN IZ DONJEG ADROVCA OTKRIO DA JE UKRADENA BEBA, A ONDA KREĆE JOŠ VEĆA DRAMA: Rekli su mi da su me ostavili u porodilištu! Izmislili su mi i oca imajku! Sada dve porodice čekaju DNK analizu verujući da je njihov sin!

Društvo -

Mlađan Radivojević (38) iz Donjeg Adrovca, kod Aleksinca, prva je osoba za koju je dokazano da je ukraden kao beba. Imena njegovih roditelja u svim postporođajnim dokumentima, uključujući i matične knjige- izmišljena su. Ni majka ni otac ne postoje! Mlađan je imao samo tri meseca kada je dat na usvajanje.

Mlađan sa suprugom Milicom
Mlađan sa suprugom Milicomfoto: Printscreen/Facebook

"Lečila sam se od steriliteta, 14 godina nismo imali dece. Prijavili smo se za postupak usvajanja i stavljeni na listu čekanja. Brat od strica mog muža bio je načelnik policije u Aleksincu. Verovatno da bi se njemu dodvorili, tek, u centru za socijalni rad našli su nam brzo dete", priča Verica Radivojević (71), Mlađanova usvojiteljka.

Bebu su joj, kaže, doneli tadašnji direktor Centra Aleksinac Slavoljub Momčilović i radnica Angela Stanimirović.

"Doneli su ga u bolničkom čaršavu i Momčilović je rekao "Ako ti se ne sviđa, možeš da ga zameniš", seća se Verica.

Usvojiteljka Verica Radivojević
Usvojiteljka Verica Radivojevićfoto: Printscreen/Youtube

Usvojitelji su bili zbunjeni, ali toliko su se radovali detetu da su vrlo brzo na ovo zaboravili. Mlađan je od najranijeg detinjstva znao da je usvojen, ali nije imao želju da traga za roditeljima. I Verici i njemu u Centru su rekli da je majka bila mlada i da je pobegla iz bolnice odmah posle porođaja.

"Kada sam i sam dobio troje dece, poželeo sam da saznam ko me je rodio, da se ne desi da moja deca, ne znajući, jednog dana uđu u brak s bratom ili sestrom. Službenica Centra mi je samo usmeno potvrdila da me je majka ostavila u bolnici", priča Mlađan.

Zato su se on i supruga Milica obratili Radiši Pavloviću iz Vladine Komisije za nestale bebe i predsedniku Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", i Milanki Momčilović iz istog udruženja. Tek posle njihove urgencije, Mlađan dobija izvod iz matične knjige i klupko počinje da se odmotava.

foto: Printscreen/Youtube

Iz aviona se videlo da je dokumentacija falsifikovana. Navodno je rođen 3. marta 1981. godine u kruševačkom porodilištu, a u bolničkom protokolu pisalo je ime izmišljene majke Snežane Stojanović iz sela Prćilovica, devojačko prezime Milojević i oca Siniše Stojanovića iz Donjeg Adrovca. Prva prijava Mlađanovog rođena bila je pod prezimenom Stojanović. Međutim, bolnica šalje matičnoj službi istog dana novu prijavu, gde se briše bračno stanje i postojanje oca, i dečak sada ima samo majku i ime Nenad Milojević. Ni na jednom dokumentu ne postoji potpis majke.

"Zanimljivo je da je, sada već pokojni matičar Luka Stojanović, upisao dete u matične knjige rođenih 10. marta, a izvod iz bolnice stigao je tek dan kasnije", kaže Pavlović.

Radivojevići su dečaka usvojili 2. oktobra 1981. godine i dali mu današnje ime i prezime.

Kada je krenuo u potragu za majkom, ispostavilo se da žena koja se vodi kao njegov biološki roditelj nije upisana ni u matičnoj službi u Aleksincu, niti u Žitkovcu (nadležnom za Prćilovicu i Donji Adrovac). Ne postoji ni otac, koji se pojavljuje u prvom izvodu, kao ni podacio da je ikada skopljen brak između roditelja.

Direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu priznala je da njegovog, ali i još 28 dosijea o usvajanju u periodu od 1976- 1985. nema!

Kada su iz Udruženja izašli prvi put u medijima s Mlađinom pričom, ne otkrivajući mu identitet, javile su se dve porodice kojima su deca umrla tog proleća u kruševačkom porodilištu, ali oni sumnjaju da su oteta. DNK analiza će pokazati da li je neka od ove dve porodice Mlađina.

(Kurir.rs/Večernje novosti, V.Crnjanski Spasojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track