NAJBOLJIM MEDICINARIMA DANAS UGOVORI O RADU: Država će im plaćati specijalizaciju i doktorske studije
Foto: Zorana Jevtić

OD TOGA 158 MEDICINSKIH SESTARA

NAJBOLJIM MEDICINARIMA DANAS UGOVORI O RADU: Država će im plaćati specijalizaciju i doktorske studije

Društvo -

Najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji danas će biti uručeni ugovori o radu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će osim posla, država najboljim studentima plaćati i specijalizaciju i doktorske studije.

On je podsetio da je to treći put da država najboljim đacima i studentima medicine uručuje ugovore o radu i dodao da država ispunjava obećanje koje je dala, a to je da će na svakih šest meseci nagraditi najbolju decu.

Osim toga, Lončar je rekao i da se razgovara o tome da se medicinski radnici uključe u projekat izgradnje povoljnih stanova, koji trenutno postoje za pripadnike snaga bezednosti, kako bi i njihovo stambeno pitanje bilo rešeno.

"Deca sa toliko odricanja završavaju medicinske fakultete, specijalizuju se, završavaju doktorske studije, a onda nastavljaju da se usavršavaju čitavog života. Deca su zaslužila ove ugovore, a mi moramo misliti o budućnosti, jer ko će da nas leči ako ljudi odlaze tamo gde su bolji uslovi", rekao je Lončar.

Kaže da će posao danas dobiti više od 100 mladih lekara i dodao da je u poslednje tri akcije dodele ugovora o radu posao dobilo oko 300 njih.

"Ne samo da su dobili posao već i specijalizaciju koja košta nekoliko desetina hiljada evra i doktorske studije o trošku države", naglasio je Lončar.

Istakao je da će danas prvi put ugovore o radu dobiti medicinske sestre i tehničari, njih 158, a da će narednih dana takav ugovor dobiti još oko 240 srednjoškolaca.

Lončar je rekao da će do kraja godine biti novog povećanja plata za medicinske radnike i ukazao da je maksimalno povećanje plata uvek dobijalo zdravstvo.

Ministar je dodao i da je lekarima zakon dozvolio da osim u državnim ustanovama, prihod mogu da ostvaruju i u tri privatne ordinacije, kako bi, kaže, nadoknadili ono što se zarađuje u drugim evropskim zemljama.

Ankete su pokazale, kaže Lončar, da plate nisu jedini i glavni faktor odlaska lekara iz zemlje, već da su to pre svega uslovi rada i mogućnost napredovanja, na čemu je, kako je istakao, država poslednjih godina naročito radili otvarajući nove bolnice, kliničke centre, kupovala najsavremeniju opremu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track