EVO KAKO IZGLEDA AUTO-PUT MILOŠ VELIKI: Predsednik Vučić ga otvara u nedelju, a već danas smo se uverili da je odličan! Prvi pogledajte FOTO
Foto: Filip Plavčić

od obrenovca do čačka za sat vremena

EVO KAKO IZGLEDA AUTO-PUT MILOŠ VELIKI: Predsednik Vučić ga otvara u nedelju, a već danas smo se uverili da je odličan! Prvi pogledajte FOTO

Društvo -

Srbija će u nedelju, 18. avgusta dobiti još jedan moderni autoput "Miloš Veliki". Svečanom otvaranju prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a evo kako izgleda novoizgrađeni put.

Deonica puta od Obrenovca do Ljiga je završena, ostalo je još da se najsitniji detalji srede do zvaničnog otvaranja.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Kako smo se uverili na licu mesta, put je maksimalno zategnut, udoban za vožnju, dobro obeležen, a kada uđete u tunel Brančići imate utisak da se vozite nekim od evropskih puteva.

"Miloš Veliki" je deo autoputa od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 km, Ub-Lajkovac dužine 12,5 km gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati i Lajkovac-Ljig duzine 23,98 km.

Tako će sa deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra sa brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 km odbojne ograde.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je trasu Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga kako bi se uverila da će sve biti spremno za puštanje ove deonice u saobraćaj u nedelju.

Ona se ovom prilikom sastala sa predstavnicima izvođaca na ovoj deonici, sa kojima je razgovarala o dinamici završetka radova.

Mihajlovićeva je ponovila svima koji učestvuju u izgradnji ovog auto-puta koliko su za Srbiju važni završetak i puštanje u saobraćaj deonice Obrenovac-Čačak.

“Nema ništa lepše od toga da se grade putevi. Danas sam tu da proverim dokle se stiglo sa izvođenjem radova i da se uverim da će sve biti spremno za puštanje auto-puta u saobraćaj u nedelju. Ministarstvo je tu, kao i do sada, da vam pruži neophodnu podršku”, rekla je ona.

Džang Đijančao, generalni direktor „Čajna Šandong“ ogranka za Srbiju, izvestio je potpredsednicu Vlade o dinamici radova.

“Kao što ste mogli da vidite prolazeći trasom, svi radovi su u završnoj fazi. Radimo na postavljanju ograde, zvučnih zidova i horizontalne signalizacije.

Uporedo se radi na košenju trave i čišćenju trase. Poštovana potpredsednice, uveravam Vas da će sve biti spremno za saobraćaj i pre nedelje”, rekao je Đijančao.

Deonica Obrenovac-Preljina duga je 103 km i biće svečano puštena u saobraćaj, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, u nedelju 18. avgusta.

(Kurir.rs/Espreso)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja