Najnovije vesti

DIREKTORKA I UČITELJICA SU ME NAPRAVILE BUDALOM! MAJKA PRVAČIĆA IZ SMEDEREVA OGORČENA: Dve su je držale, treća ju je davila u boravku posle škole?! DIREKTORKA ODGOVARA: Nije bilo ničeg, posredi HAJKA na mene lično
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

"izvrgli su me ruglu i nisu učinili ništa da zaštite moju ćerku"

DIREKTORKA I UČITELJICA SU ME NAPRAVILE BUDALOM! MAJKA PRVAČIĆA IZ SMEDEREVA OGORČENA: Dve su je držale, treća ju je davila u boravku posle škole?! DIREKTORKA ODGOVARA: Nije bilo ničeg, posredi HAJKA na mene lično

Društvo

"Majka tvrdi da učiteljica nije bila tu, a kada smo pitali devojčicu, ona je rekla da je učiteljica bila tu sve vreme. Onda je majka vikala na dete, tu pred nama, i demonstrativno otišla, a imamo i snimak kamera da je bila gruba prema svom detetu", dalje tvrdi direktorka

SMEDEREVO - Jedna ju je držala za ruke, druga za noge, a treća ju je davila. Sve se desilo u boravku, a nijedna učiteljica nije bila tu, tvrdi majka devojčice, koja pohađa prvi razred osnovne škole u Smederevu.

U školi negiraju da se išta strašno desilo, a Minstarstvo prosvete poručuje da svaku sumnu treba prijaviti i ispitati. Majka sedmogodišnje devojčice (identitet poznat redakciji) koja je tek krenula u prvi razred osmoletke, tvrdi da je njeno dete preživelo vršnjačko nasilje, kada su je u utorak tri devojčice, koje idu u drugi razred, zlostavljale u produženom boravku, piše list.

Ono što ju je dodatno razljutilo jeste reakcija nadležnih u školi, koji su je kako tvrdi, izvrgli ruglu, i nisu učinili ništa da zaštite njenu ćerku.

foto: Shutterstock

- To se desilo u utorak, a dete se požalilo kada je došlo kući s bakom, koja je dovodi i odvodi iz škole. Meni je od stresa sutradan uveče pozlilo, pa sam završila u hitnoj, a u četvrtak je bio roditeljski, na koji nisam htela da odem, nego sam došla ranije kod učiteljice, da ispišem ćerku iz boravka. U petak sam otišla kod direktorke - ispričala nam je majka devojčice koja je navodno doživela nasilje.

Ona tvrdi da je direktorka te škole na žalbu odreagovala tako što je rekla kako detetu nije plav vrat, a da se samoj majci obratila sledećim rečima: "Je l' vi planirate da dolazite (u školu) svaki drugi, treći dan?"

- Direktorka i učiteljica su me napravile budalom. Detetu su ostale štrafte na vratu. Je l' trebalo da bude plava i ostane bez vazduha, pa da reaguju? - pita se majka, koja tvrdi da je devojčici stavljala obloge na vrat, i da zato nema vidljivih modrica.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Ona kaže kako ni svom detetu ne veruje bespogovorno, jer "mala deca umeju da izmišljaju", ali tvrdi i da je jedna komšinica, koja je došla u boravak po svoje dete, videla da je devojčica davljena.

S druge strane, direktorka ove osnovne škole iz Smedereva kaže da škola postupa po protokolu, ali upitana kada su obavestili Školsku upravu, kaže da to nije ni učinila, već je uprava za čita slučaj saznala iz medija.

- Sve se navodno desilo u utorak, 10. septembra, baka je dovodila dete i u sredu i četvrtak i u petak u školu, išla je u boravak, a majka je tek u petak, nakon tri dana, došla da prijavi. Nije htela da da pisanu izjavu, nije imala lekarski nalaz, a dete nije imalo tragove na vratu - kaže direktorka.

- Majka tvrdi da učiteljica nije bila tu, a kada smo pitali devojčicu, ona je rekla da je učiteljica bila tu sve vreme. Onda je majka vikala na dete, tu pred nama, i demonstrativno otišla, a imamo i snimak kamera da je bila gruba prema svom detetu - dalje tvrdi direktorka.

Ona tvrdi i da je čitav slučaj hajka na nju lično, i da je cilj da ona bude razrešena funkcije direktora. To što je majka došla da se požali nakon tri dana, direktorka tumači kao da neko pokušava da iskoristi bezazlenu situaciju, a da je ta majka dobila instrukcije kako da postupa.

Prema njenim rečima, devojčica se u utorak odmah požalila učiteljici da ju je drugo dete uhvatilo za vrat. Učiteljica je, kaže direktorka, "ispitala" situaciju. Pitala je decu da li je neko nešto video - nisu, proverila ima li devojčica tragova na vratu - nema. Navodno se obratila i školskoj PP službi, i pozvala roditelje drugakinje koje je optužena da je prvakinju uhvatila za vrat, ali pismeni izveštaj nije sastavila pre petka.

- Kada je baka došla po devojčicu, učiteljica joj je rekla šta se desilo, da je ona ispitala sve i da je ustanovljeno da se ništa nije desilo, i da je pozvala roditelje te devojčice. A majka je došla posle tri dana. Nekome se dopalo da zloupotrebi ovo - priča nam direktorka, koja dodaje da je prema prvoj verziji ove majke, jedno dete napalo njeno, a sada majka priča o grupi dece.

Govoreći o navodnoj nasilnici, direktorka kaže da je u pitanju je "milo dete", koje često grli druge, i da ona tako komunicira.

- Verovatno ju je samo zagrlila - kaže direktorka.

Ona kaže i da nisu imali pisanu izjavu majke koja tvrdi da je njeno dete davljeno, kao ni pismenu izjavu roditelja čije je dete optuženo za nasilje, a da je to dokumentacija koja potrebna za istragu.

- Postupamo po pravilima, ne možemo da donosimo ishitrene odluke - tvrdi ona, dodavši da je reagovao školski Tim za borbu protiv nasilja. Ali na pitanje kada je obaveštena Školska uprava, direktorka kaže da su oni za sve saznali iz medija.

- Kada utvrdimo da nije bilo indicija za zlostavljanje, ne alarmiramo Školsku upravu. Kada su u pitanju drugi i treći stepen nasilja, tada se obaveštava se Školska uprava, to je recimo tuča, a prvi stepen nasilja sami rešavamo - zaključila je ona.

Međutim, u Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, jasno se navodi da davljenje spada u treći stepen nasilja.

O tome kako se postupa kada je u pitanju treći stepen nasilja, objašnjeno je i saopštenjem Ministarstva prosvete.

- Ističemo da je za treći nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove u obavezi da podnose prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata - navodi se.

Iz resornog ministarstva poručuju i da ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

- Pored škole koja ima obavezu da prijavi svako nasilje postoji potreba i da se uključi porodica kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinili mnogo za decu i njihovu budućnost. Nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja, a kada se to desi odgovorni moraju da snose posledice - poručuje ministar prosvete Mladen Šarčević.

Podsetimo, protekle sedmice na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi kako dve srednjoškolke brutalno šamaraju i iživljavaju se nad trećom, znatno sitnijom. Taj snimak izuzetno je uznemirio javnost, i sada "isplivavaju" i drugi video-zapisi, i saznaje se za sve više slučajeva vršnjačkog nasilja.

(Kurir.rs/Blic/Maša Milojković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...