JAKO ZAGAĐENJE VAZDUHA I DALJE PRISUTNO: U nekim delovima Srbije se lakše diše, evo gde je najgore
Foto: Marina Lopičić

povoljnija situacija

JAKO ZAGAĐENJE VAZDUHA I DALJE PRISUTNO: U nekim delovima Srbije se lakše diše, evo gde je najgore

Društvo -

Situacija u Srbiji znatno je povoljnija nego prethodnih dana, ali je vazduh i dalje zagađen u beogradskim opštinama Novi Beograd i Stari grad, kao i u Kosjeriću i Starčevu kod Pančeva, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta agencija.

Milenko Jovanović, načelnik odeljenja za kvalitet vazduha iz Agencije za zaštitu životne sredine, kaže da je trenutno stanje sa kvalitetom vazduha u Beogradu izuzetno povoljno – osim Starog grada i Novog Beograda, za razliku od prethodnih dana kada su bile enormno visoke koncentracije suspendovanih čestica PM-10 i PM-2,5 mikrona.

Ukazuje da je zbog promenjene meteorološke situacije došlo do smanjenja količine suspendovanih čestica. Umesto više od 100 i 150 mikrograma, na stanici na Mostaru u centru Beograda, koncentracija je ispod 30 mikrograma, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u čitavoj severnoj Srbiji je tokom noći došlo do smanjenja suspendovanih čestica.

U Rumenačkoj ulici u Novom Sadu, gde je prošle noći bilo iznad 400 mikrograma, jutros je ispod 30. Uveren je da je ova, kako kaže, epizoda završena i da se ulazi u period kvalitetnijeg vazduha.

Međutim, u drugim delovima Srbije nije došlo do promene, a zagađenje se i dalje beleži u Nišu, Boru, Valjevu i Kosjeriću, naveo je Jovanović.

Situacija u Valjevu je bolja nego juče, ali je i dalje visoka koncentracija PM 10 čestica.

Problem zagađenja vazduha u Srbiji nije novina i u pitanju je kumulativni problem, ocenio je pulmolog Branislav Nestorović koji, ipak, smatra da je na nivou lokalnih samouprava trebalo da se reaguje.

"Ne znam zašto na nivou grada nešto nije preduzeto, na primer ograničen saobraćaj auomobilima. Zašto svi voze? Može da se organizuje, gradski prevoz da se pojača. Mi svi pričamo o zagađenju, a onda svi sednu u kola i dođu u centar grada. To je uvek ista priča, ljudi nemaju svest da nešto sami učine", rekao je Nestorović.

Kada je vazduh "jako zagađen", zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih pteva, ali PM-10 čestice prodiru i kroz takve maske.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track