Najnovije vesti

NOVI ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Roditeljima i srodnicima dece ukradene na rođenju po 10.000 evra
Foto: Profimedia

očekuje se da poslanici usvoje zakon

NOVI ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Roditeljima i srodnicima dece ukradene na rođenju po 10.000 evra

Društvo

Odobor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je predlog zakona o nestalim bebama i uputio ga Skupštini na razmatranje.

Na njega je stiglo 30 amandmana, a očekuje se da poslanici o njima raspravljaju i usvoje zakon pre kraja godine.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je na sednici Odbora da se predlog godinama nalazio u fazi pripreme.

- Osim što prilazi ovoj materiji na efektivan način, predlog ima veliki značaj i zbog stava Komiteta ministara Saveta Evrope o neophodnosti usvajanja.

Zakon kaže da će se dokazi o sudbini novorođenčadi za koju se sumnja da su nestala, izvoditi u sudskom postupku, pred četiri viša suda (Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac). U okviru MUP biće određeni posebno obučeni policijski službenici, koji će obavljati istragu po zahtevu suda.

Pravo da podnese predlog sudu ima roditelj nestalog deteta, a ako roditelji nisu živi, brat, sestra, deda ili baba. Za podnošenje predloga, ali samo kada to čini roditelj, neophodno je da se ranije obraćao državnim organima ili porodilištu. Predlagač je oslobođen plaćanja sudske takse i može dobiti besplatnu pravnu pomoć.

Ukoliko prihvati predlog, sud rešenjem utvrđuje šta se sa detetom desilo - da li je umrlo i kako, ili je živo. Ako to ne može da utvrdi, konstatuje se da nije moguće utvrditi status. Pravo na naknadu do 10.000 evra dobijaju svi roditelji i srodnici ukoliko je sud usvojio predlog.

Goran Filipović, iz Beogradske grupe roditelja, kaže da ne postoje amandmani koji bi mogli da poprave ovakav predlog zakona.

- Bojimo se da će rezultat svih istraga biti da je nemoguće utvrditi sudbinu deteta i da će biti zaključene isplatom odštete. O daljim akcijama odlučićemo do kraja nedelje.

Zakonu se protivi i Radiša Pavlović, član Vladine komisije za nestale bebe i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama":

- U predsednika Vučića imamo puno poverenje, apelujemo i molimo ga da stane na put lobistima i spreči pokušaj zapadnih službi da zaustave iznošenje istine na videlo. Očigledno je da zapadne zemlje, gde se nalaze naša deca, pokušavaju da hitno zaustave istragu Vladine komisije, jer smo postigli izvanredne rezultate i došli do konkretnih dokaza o krađi beba i formirali besplatnu baza DNK. Interesne grupe, odnosno NVO, koje čine produženu ruku zapadnih službi na sve načine pokušavaju da nas ućutkaju, a vidimo i preko Skupštine Srbije. Apeliujemo na predsednicu parlamenta Maju Gojković da ne dozvoli da se ovaj zakon iznese na dnevni red - navodi Radiša Pavlović.

U budžetu Srbije predviđeno je 876 miliona dinara za sprovođenje zakona. Od toga, 70 miliona je potrebno za pokriće troškova sudskog postupka, a 806 za isplatu odšteta roditeljima.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...