Tužioci: Jankovića ponovo za ombudsmana

Tužioci: Jankovića ponovo za ombudsmana

Društvo -
Mandat Saši Jankoviću istekao je 23. jula, a mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić najavio je da će Skupština Srbije sledeće sedmice razmatrati izbor ombudsmana

BEOGRAD - Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije predložilo je da Saša Janković bude ponovo izabran za zaštitnika građana.

Mandat Saši Jankoviću istekao je 23. jula, a mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić najavio je da će Skupština Srbije sledeće sedmice razmatrati izbor ombudsmana. Udruženje je u saopštilo da bi ponovni izbor Jankovića bio "čin kojim celokupno srpsko društvo simbolički izražava opredeljenost za vladavinu prava, evropske vrednosti, izgradnju demokratskih institucija i poštovanje prava građana".

Kako je ocenjeno, Janković je svakodnevnim, istrajnim, stručnim i principijelnim postupanjem u velikoj meri doprineo zaštiti prava građana u Srbiji, razvoju građanske svesti i građanima vratio poverenje u mogućnost zakonitog, efikasnog i racionalnog funkcionisanja državnih institucija. "Za građane Srbije od izuzetne je važnosti da se mlada i nova institucija kao što je žaštitnik građana dublje utemelji i razvije, što bi bilo osigurano ponovnim izborom Saše Jankovića na ovu funkciju", piše u saopštenju. Udruženje je ocenilo da bi podrška Jankoviću bila "dokaz da i najznačajnije političke strukture podržavaju njegov nesumnjivo kvalitetan rad u proteklom periodu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track