Najnovije vesti

PATRIJARH IRINEJ O MILOVOM ZAKONU: Narod je spreman da brani svoje svetinje, stvari treba smirivati! Razum da pobedi
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

protesti traju danima

PATRIJARH IRINEJ O MILOVOM ZAKONU: Narod je spreman da brani svoje svetinje, stvari treba smirivati! Razum da pobedi

Društvo

Patrijarh Irinej rekao je danas da se u Crnoj Gori događaju krupne stvari, da su Srbi tamo u prilično velikom problemu, ali da smatra da stvari treba smiriti.

Irinej je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, preneo novinarima da su razgovarali o velikim posledicama koje je izazvao crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti.

"Nažalost tamo se dešavaju krupne stvari. Srbi su u prilično velikom problemu. Razgovarali smo i gledali kako da se oglasimo protiv tih problema. Moje lično mišljenje, koje sam preneo, je da treba stvari smirivati", kazao je patrijarh Irinej.

Mnoge stvari idu svojim putem, kaže patrijarh, i treba se tome odupreti u interesu naroda država Srbije i Crne Gore.

Ono što se dešava, kaže, nije samo problem Crne Gore, već i Srbije i malo šireg prostora.

"Mi smo Crnu Goru smatrali delom našeg naroda. Ništa protiv Crne Gore kao države nemamo. Bila je Crna Gora samostalna i pre i to može da bude i danas. Naši međusobni odnosi ne treba da se menjaju, jer mi smo jedan narod, ali postoje ljudi koji to negiraju, koji smatraju da su poseban narod. Istorija ima svoj sud o svemu tome i on mora da se čuje", poručuje on.

Poglavar SPC preneo je da je razgovarano i o odnosu države i crkve u Srbiji.

"Odnosi koje su u Srbiji nikada takvi nisu bili. Crkva radi i gleda svoj posao, a država radi i gleda svoj posao. U našoj istoriji bilo je najbolje vreme kada je vladala simfonija između države i crkve, a to je bilo kada je država radila svoje, a crkva svoj posao. Trudimo se da to živimo i danas", kazao je on.

"Ja sam veoma zahvalan državi onima koji predstavljaju državu na onome što čini za doboro crkvi, jer to što se čini za dobro ckrve to se čini za dobro naroda. Ono što nas iznenađuje, svetinje u Crnoj Gori nije samo korist imala crkva već čitava Crna Gora", rekao je patrijarh.

Ističe da se to odnosi i na Srbiju, da sve što radi i čini crkva je za dobrobit naroda i cele države, a ne samo crkve.

Patrijarh je zahvalio predstavnicima države na razumevanju potreba crkve i naglasio da posebno zahvaljuje predsedniku države što ima pomoć za izgradnju hrama Svetog Save, kako bi se podigao hram koji će predstavljati duhovno lice svog naroda.

"Od toga će koristi imati i crkva i država. Mi smo jedna jedinstvena celina", naveo je poglavar SPC.

Kako je rekao, crkva ima puno razumevanje za potrebe države i ne oseća nikakve posebne teškoće, "jer mnoge teškoće rešava država".

Izrazio je da će tako biti i u budućnosti i da će biti dogovora po pitanju svega što se dešva u okruženju, odnosno da će biti napravljen dogovor sa državom i da će se naći put najboljeg rešenje i najboljeg odnosa naroda i naše države i crkve.

Patrijarh Irinej se nada da će razum pobediti i da neće doći do oduzimanja svetinja SPC u Crnoj Gori.

Na pitanje šta će učiniti država i crkva ako vlasti u Podgorici krenu u oduzimanje svetinja, rekao je da se nada da će crnogorske vlasti razmisliti, jer vide reakciju naroda.

"Narod je spreman da brani svoje istorijske svetinje i verujem da do toga neće doći. Ako dođe, ne znam kakve će sve rđave posledice biti. Molim se Bogu da će ipak razum pobediti probleme", dodao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da rečima patrijarha nema šta da doda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...