NEMA POZNATE ZAŠTITE OD ZAGAĐENOG VAZDUHA: Nanomaske planule u srpskim apotekama
ilustracija, Foto: EPA / Fehim Demir

PANIKA

NEMA POZNATE ZAŠTITE OD ZAGAĐENOG VAZDUHA: Nanomaske planule u srpskim apotekama

Društvo -

Lekari upozoravaju da se bez zaštite ne izlazi jer aerozagađenje pogoršava hronične bolesti, izaziva alergije i peckanje u grlu

Dok se na sve strane priča i piše o tome koliko je vazduh u Srbiji zagađen i upozorava da negativno utiče na zdravlje, jedine zaštite od aerozagađenja - nanomaski, nigde u apotekama nema!

Reporteri Kurira obišli su prestoničke apoteke, u kojima nema nijedne maske koja ima filtere za zagađivače u vazduhu i neke viruse. Kako apotekari kažu, prodali su sve, a novu dostavu očekuju za nekoliko dana. Ista slika je u celoj Srbiji. Sa druge strane, putem interneta možete da kupite maske i uređaje za prečišćavanje vazduha u kućama, ali kako upozoravaju lekari, takva kupovina je rizična jer ta roba nije ispitana.

Nema zaštite

Kako tvrde pulmolozi, aerozagađenje se sastoji od PM10 i PM2,5 čestica, čiji je prečnik manji od 10, odnosno 2,5 mikrometara, te lako ulaze u najsitnije delove pluća, a sastoje se od sumpor-dioksida, ugljen-monoksida, čađi, teških metala i drugih supstanci. - To može da izazove pogoršanje astme, hroničnog bronhitisa, da izazove gušenje, ali i alergije - kaže za Kurir prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, ponavljajući da su nanomaske jedina zaštita.

Prema njenim rečima, zagađenje jeste veliko i primetne su posledice kod pacijenata jer im se stanje pogoršava. - Problem imaju i zdravi ljudi, jer se žale da osećaju peckanje u grlu i gušenje. Opasno je sada kupovati sve ono što se nudi putem interneta jer plastične maske, poput crnih, ne smeju da nose oboleli od astme budući da može da im se pogorša stanje. Takođe, te maske nisu ispitane - kaže ona.

Aparati za kuću

Prema njenim rečima, ista je situacija i kad su u pitanju prečišćivači vazduha, jer na našem tržištu, ali i internetu „vlada pravo šarenilo u ponudi tih aparata“: - Ne znam da li bih uopšte neki preporučila. Opet, imali te aparate ili ne, mi prozore moramo da otvaramo. Ali dok traje zagađenje, to bi trebalo da činimo posle ponoći, kad je najmanja količina zagađivača u vazduhu. Nikako rano ujutru niti uveče.

Mališani

U NIŠU DECA JOŠ NE OBOLEVAJU

Kako su tvrdili iz prestoničke Dečje klinike u Tiršovoj, tamo tokom jučerašnjeg nije primljeno nijedno dete čije je stanje moglo da se poveže sa zagađenim vazduhom. Podsetimo, pulmolog iz Tiršove Snežana Rsovac pre dva dana je izjavila da raste broj pacijenata s respiratornim tegobama povezanim sa aerozagađenjem, te da su morali i da hospitalizuju nekoliko dece. Dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu, rekao je za Kurir da na njihovoj klinici za dečje interne bolesti nije povećan broj pacijenata koji dolaze zbog problema koje im je stvorio zagađen vazduh.

APARAT ZA PREČIŠĆAVANJE VAZDUHA

foto: Shutter

- ima filtere za sakupljanje najsitnijih čestica nečistoće koje lebde u vazduhu, kao što su polen, grinje, buđ, duvanski dim i drugi alergeni

- Cena od 6.000 do 24.000 dinara

NANOMASKA

foto: Profimedia

- maska za nos i usta

- ima filtere kroz koje ne mogu da prođu PM čestice, pojedini virusi, polen

- cena od 100 do 300 dinara, u zavisnosti od filtera

HIRURŠKA MASKA

foto: Profimedia

- pogrešno se misli da štiti od zagađenog vazduha

- kroz nju mogu da prođu sve PM čestice

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: EPA / Fehim Demir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track